PONAVA FEST: Jiná doba, jiný festival

PONAVA FEST: Jiná doba, jiný festival

PonavaFest
PonavaFest 2020

Začátek léta již popáté otevře PonavaFest – open air festival v největším brněnském parku v Lužánkách. Oproti minulým ročníkům, kdy se kulturní produkce soustředila do několika dnů, je tento ročník specifický. Kvůli koronavirové situaci a následným omezením z letošního jara, které zasáhly většinu pořadatelů kulturních akcí, je nyní festival koncipován do série menších, volně přístupných akcí, které probíhají pouze na jedné z pěti původně plánovaných stagí, a to od května až do konce srpna 2020.

Multižánrový festival navazuje na úspěch loňského roku, kdy jej navštívilo bezmála 4000 nadšených diváků a nabízí návštěvníkům možnost vybrat si z různých hudebních žánrů: od jazzu, alternativy, avantgardy, funky, free-jazzu, punk-jazzu či  soudobé hudby. Festival je stejně jako v loňských letech, bez plotů a bez vstupného.

Zahájení festivalu proběhlo poslední květnový víkend i přes nevlídné počasí a přísné korona nařízení. Během komponovaného večera nazvaného Eine kleine Nachtmusik, vvystoupila 4 hudební uskupení, která se zaměřují na “jinou hudbu”. Vznikl tak unikátní koncept tzv. “silent party”, kdy hudba proudila do uší návštěvníků skrze sluchátka, která byla zároveň vstupenkou. Na akci vystoupili např. Irena a Vojtěch Havlovi či talentovaný skladatel, muzikant a performer Tomáš Vtípil.

K hvězdám festivalu bezesporu patří skupina Vertigo, která vystoupí společně s Futur Swing v pátek 3.7. v 19 hod. Tato hudební fúze originálních muzikantů nabízí požitek nejen příznivcům jazzu, ale i fanouškům improvizační hravosti, instrumentace a improvizace. Skupina Vertigo dvakrát získala cenu Zlatý anděl v kategorii Jazz & blues.

Ponavafest 2019
PonavaFest 2019

O den později, 4.7., rozpálí stage další hudební legenda a “přírodní úkaz” Iva Bittová, která na poli hudby i herectví udělala pořádný vítr. Její renesanční osobnost se projevuje v mnohých podobách, jejími hlavními nástroji jsou ale housle a hlas. Ivina hudební paleta sahá za hory a doly, od vlastních interpretací lidových písní, přes experimentální jazz, rock až po operní zpěv. Večer vystoupí spolu s muzikanty Vladimírem Václavkem a česko-americkým skladatelem a pianistou (a synem Ivy Bittové) Antonínem Fajtem.

Z dalších programových delikates uveďme alespoň berlínskou free-jazz-punk-undergroundovou skupinu Z-Country Paradise, maďarské Borbély Mihály Polygon Trio, kvarteto kolem španělské vycházející hvězdy Mar Vilasecy, Miroslava Tótha, či Jaromír Honzák Quintet, Odyseu Mariana Friedla nebo Hannover-Brno Trio.

Tolik první ochutnávka toho, co zažijete v průběhu léta na festivalu PonavaFest.

V průběhu celého festivalu budou platit doporučená bezpečností a hygienická opatření odpovídající aktuální epidemiologické situaci.

(Tisková zpráva 5. ročníku festivalu PonavaFest)