Ondřej Pivec Organic Quartet opět v Praze.

Ondřej Pivec Organic Quartet opět v Praze.

Ondřej Pivec Organic Quartet, JazzDock, Praha, 24.6.2020

Text reportu: Michal Kratochvíl

Ondra Pivec nám tu v Čechách na nějaký čas uvízl, a tak je vcelku logické, že čas využil ke svolání Organic Quartetu (Ondřej Pivec – org; Libor Šmoldas – g; Tomáš Hobzek – dr; Jakub Doležal – ts, bs), s kterým se konečně také mohl představit před živým obecenstvem.

Začali velmi zábavnou skladbou Straightjacket a bylo vidět, jak si komunikaci na pódiu užívají. Hlavně napojení mezi Liborem Šmoldasem a Ondrou Pivcem bylo jasně patrné a neustálé výměny pohledů a úsměvy prozrazovaly, že chemie mezi nimi nevyprchala. Následovala Fill in the blanks, kde se Jakub Doležal předvedl na barytonsaxofon a vystřihl krásné sólo, ve kterém nechal vyniknout hloubky tohoto nástroje. Teprve až po třetí skladbě se Ondra chopil mikrofonu a málem nám prozradil historku s hotelovou vanou, kterou má s Kubou. Taky nám dal na vědomí, že si můžeme koupit prozatím poslední album Organic Quartetu Terms And Conditions Apply, ze kterého zahráli několik skladeb.

Následující Song for Sam je Ondrovou peckou v pomalejším tempu, které dalo prostor pro vzájemnou interakci všech hráčů na podiu. Ondřej nejprve z kolektivní improvizace rozvinul sólo, po kterém nastoupil do sóla Kuba opět na barytonsaxofon. Jak ten nástroj zní skvěle, ještě navíc když se na něj umí. Skladba nabrala na pořádné intenzitě a těžkým beatem ji zahustil i Tomáš Hobzek. Na závěr prvního setu dozněla Liborova Later that morning.

Druhá část vystoupení začala opět příkladnou interakcí mezi Liborem a Ondrou, aby se do toho přidal Kuba a všichni se mohli vystřídat ve hbitých sólech, načež se opět sešli u ústředního tématu a skladbu dovedli do patřičně strhujícího finiše. Hobzekova skladba One for LM dala prostor pro prezentaci jeho patřičně zemitého sólového výstupu. Poté nastal ideální čas na rozvolnění v podobě balady Better Place věnované dlouholetému zvukaři Jazzdocku Jaromíru „Sandokanovi“ Fuksovi, který nedávno zahynul při nehodě.

Na Dona Ellise si kapela zavzpomínala před přídavkem a rozloučila se s námi až téměř ukolébavkou Lonely Grey. Ondra také zmínil, že je to vlastně již 15 let od vydání prvního alba Organic Quartetu a musím říct, že za tu dobu všichni jeho členové urazili neuvěřitelnou cestu a jak se říká v Americe, „the sky is the limit“, což nám Ondra dokazuje působením u Gregoryho Portera. Těším se jak na jeho novou desku, tak na nějakou budoucí od Organic Quartetu.

Velmi vydařený koncert kvartetu.