Půljablkoň v boskovické synagoze

Půljablkoň v boskovické synagoze

Půljablkoň, Synagoga Boskovice, 13.6.2020

V překrásně zrenovované boskovické synagoze se v sobotu 13. června 2020 podařilo Alici Hrbkové po dlouhé pauze zorganizovat působivé vystoupení dua Půljablkoň, na které lákala diváky slovy:

„Písně propojující hudební světy, žánry a možnosti. Dvě osobnosti, které se navzájem doplňují ve vytříbeném smyslu pro muzikální vyjádření odvěkých lidských citů a pocitů. Dvojice, která s minimálními technickými prostředky umí dosáhnout maximálního emočního účinku …“

Slibovaný silný zážitek se dokonale naplnil, možná k němu přispěla z části i úvodní letní bouřka, kvůli které musel být odložen začátek koncertu. Koncert v esteticky dokonalém prostředí židovské synagogy se pozvolna rozvíjel sérií ploužáků. Zakladatel Jabloně Michal Němec, kytarista a autor většiny originálního repertoáru, velmi nápaditě doprovázel subtilní, opravdu výjimečnou zpěvačku Marušku Puttnerovou, která svým neodolatelným šarmem a upřímností okouzlila všechny v synagoze. Michal Němec zcela podlehl Marušce, jejímu uhrančivému a jak sám říká, „křišťálově průzračnému hlasu, který se s nevšedním citem dál zušlechťuje“.

Krátké, nápadité, originální písně střídaly žánry, náměty, tempo. Maruška Puttnerová i ve svém požehnaném stavu zvládala brilantně různorodé písně jako Když tělu chybí palivo, Marie je (vykolejená), Když se Ti nejvíc stýská, Pták se zlatou chocholkou, … Michal Němec zkušeně vystřihl sám blues René Kočí při neplánované přestávce zpěvačky. Vyvrcholením koncertu byly nejen Kameny, ale hlavně všechny tři přídavky: k slzám dojemná Buď zase chvíli mladá, moravsky folklórní Javorové husle a závěrečná, trampská Bláznivá rozezpívala všechny přítomné.

Velmi dojemný koncert mimořádné dvojice, viz krátký videozáznam: