Cotatcha Orchestra chystá nové album. Svým fanouškům dává možnost být jeho součástí
Cotatcha Orchestra

Cotatcha Orchestra chystá nové album. Svým fanouškům dává možnost být jeho součástí

Big band Cotatcha Orchestra ušel za šest let své existence dlouhou cestu. Nyní se však rozhodl, i přes nepříznivé podmínky, pro největší krok. V listopadu vydá své debutové album Bigbandová elektronika. K tomu však kapela vyzývá i všechny milovníky jazzu. Bez pomoci v crowdfundingové kampani se totiž neobejdou.

Šestnáctičlenná kapela, kterou před šesti lety založil trumpetista Jiří Kotača, je složená z předních hráčů mladé generace české, ale také rakouské a slovenské jazzové scény nadšených pro objevování nových hudebních světů. Cesta kapely k albu Bigbandová elektronika vedla přes mnoho různých projektů – od poct jazzovým velikánům Thadu Jonesovi a Duku Ellingtonovi, turné s nizozemským trombonistou Iljou Reijngoudem (laureátem Latin Grammy) až po aranžmá českých barokních koled provedených se španělskou vycházející hvězdou – zpěvačkou Mar Vilaseca.

Cotatcha Orchestra
Cotatcha Orchestra

Nyní přichází s vlastní tvorbou s názvem Bigbandová elektronika, za kterou skladatelsky stojí kromě kapelníka Jiřího Kotači, pianisty Jiřího Levíčka především Martin Konvička. Představte si, co umí opravdu velká kapela – big band, kolik energie a síly skrývá hudba šestnácti skvělých hudebníků sladěných do jednoho celku. Od jemných tónů klavíru a kontrabasu po výbušnou intenzitu bicích, trumpet, trombónů a saxofonů. V případě Cotatcha Orchestra k tomu ještě připočtěte nesmírnou škálu možností elektronické hudby, která podporuje a posiluje výslednou emoci a svou přítomností přenáší celek do současnosti – našeho moderního světa. „Chtěli bychom s vámi sdílet tento neobyčejný zvuk, který v sobě pojí chytrost hudby s její sdělností. Bigbandová elektronika taky není jen lichým pokusem o originalitu – o “nevídanou” kombinaci, nebo lacinou senzaci – elektronická hudba už dlouho prostupuje všechny žánry a bylo na čase ji seznámit s big bandem,“ říká bandleader Jiří Kotača.

Album se chystají vydat pod americkým vydavatelstvím PARMA Recordings v listopadu 2020. Zvukovým mistrem bude na Grammy nominovaný Jan Košulič. Nechtějí dělat žádné ústupky kvalitě. I proto se rozhodli oslovit nejen své fanoušky, aby se do projektu zapojili. Cílem je vydat desku, která bude kvalitně nahraná, smíchaná, bude mít hezký přebal a booklet. Plánovaný křest se uskuteční na rezidenčním pódiu v divadle Husa na provázku. I na tento koncert si fanoušci již teď mohou zakoupit svou vstupenku v rámci odměn v crowdfundingové kampani. Lákají však i na další ceny

„Chtěli jsme si s odměnami vyhrát a nabídnout nejenom tradiční hudební odměny jako jsou CD nebo digitální verze alba, ale také odměny částečně spjaté s našimi kořeny a naší hudbou. V některých případech jsme také reflektovali současnou situaci a chtěli bychom pomoct i našim kamarádům z gastra, pro které jsou tyto časy také bolestivé. Proto jsme mezi odměny zařadili i degustaci ve vinném sklepě v jihomoravské vesnici odkud pocházím anebo exkluzivní koncert sólistů Cotatcha Orchestra v oceňovaném brněnském baru Atelier. “Nejujetější” odměnou je projížďka ve Ferrari za zvuku singlu A Very Old Lady Driving A Ferrari. Vše je připraveno, vaše podpora nám to umožní dotáhnout do konce!“ dodává Jiří Kotača.