Jazz v krizi - ptáme se klubů a pořadatelů, jak se s danou situací vypořádávají

Jazz v krizi – ptáme se klubů a pořadatelů, jak se s danou situací vypořádávají

Zajímá vás, jak se se současnou situací vypořádávají hudební kluby? Teoreticky by již mohly otevřít od 11.5. a začít pořádat kulturní akce, nicméně jak jsme zjistili z naší rychlé ankety, pro většinu by to ještě nemělo smysl, protože nemohou nabízet nápoje či jídlo.

O rušení koncertů, jejich přesunech a některých nových datech jsme vás již na Jazzportu informovali. Nyní jsme požádali pořadatele a zástupce klubů, aby se vyjádřili,  jak zareagují na rušení restrikcí a kdy se rozhodnou znovu otevřít pro veřejnost. Někteří z nich pro nás také okomentovali, jak je současná situace zasáhla. Přečtěte si vyjádření, která se k nám zatím dostala:

Jazzdock, Praha – Jakub Lederer

Se začátkem koncertů chceme ještě pár dní počkat. Jednak neznáme přesné specifikace vlády a hlavně s uvolněním koncertní produkce od 11. 5. narážíme na problém, že stále nemůžeme mít plně otevřené vnitřní prostory klubu. Jsme totiž zároveň bar s nápoji a jídlem, a ty se budou moci otevřít až po 25. 5. Během koncertu by si tedy návštěvníci zřejmě nesměli ani nic dát, což nám přijde u hudebního klubu poměrně paradoxní. Také proto plánujeme zahájení koncertů 25. 5., kdy chystáme speciální re-opening akci, na které by vystoupilo více tuzemských kapel.

Současná situace se nás dotkla dost významně. Zákazy přišly přesně uprostřed našeho mezinárodního festivalu Bass Days, a tak se již nedostalo například na fantastického Davea Hollanda. Nevěděli jsme, jak se vše bude vyvíjet, a tak jsme začali hekticky přesouvat koncerty s tím, že jsme byli přesvědčeni, že za měsíc dva se vše vrátí do normálu. Brzy jsme pochopili závažnost situace, přestali si stěžovat a pustili se do revitalizace klubu a přípravu naší střechy na otevření pro letní provoz. Zprovoznili jsme také výdejní okénko, u kterého se každý den schází nejeden jazzman :) Udrželi jsme také veškerý personál, a tak věříme, že se z nejhoršího brzy oklepeme a pojedeme dál :)

Jazz v krizi - ptáme se klubů a pořadatelů, jak se s danou situací vypořádávají

Music Lab, Brno – Ing. Jakub Drgoň

Plánujeme ihned otevřít a začít koncertovat, avšak máme trošku problém s bookingem kapel na první týdny – jelikož sa na dva měsíce úplně zastavil booking, a zároveň kapely sa obávají, žekdyž se kluby otevřou, tak lidi budou začínat chodit pozvolna.

Současná situace nás zasáhla velmi výrazně, slibované pomoci od státu ani od města jsme se zatím nedočkali. Opravdu doufáme, že jakmile toto skončí, lidi se nebudou bát a co nejdříve se návštevnost vrátí do starých kolejí.

Stará pekárna, Brno – Jiří Švéda

S koncerty nezačneme hned 11. května, ale až 25., protože Stará pekárna je stejně jako mnéhé další kluby koncertní sál + zároveň hospoda. Bez fungující hospody je provoz klubu neudržitelný. Kapacita na kulturní akce by měla být navýšená též 130 osob, neboť to dle mých informací dostala fotbalová liga a to chceme tedy také my, tzn. rovné podmínky pro všechny! Na koncertech musí být roušky a rozestupy 1.5 metru mezi diváky. Do sálu tak plánujeme cca 35 lidí, do ostatních prostorů klubu max. 15-25, celkem 50-60 osob + personál + zvukař + kapela. Když těch padesát lidí přijde, mělo by to na poplacení nákladů stačit. Vstupné na místě bude nově těsně pod 200 Kč, aby to celé vyšlo nejen pandemicky, ale i ekonomicky…

U Staré Paní, Praha – Malvína Pošvicová

Plánujeme otevřít až 25.5., vzhledem k tomu, že možnost zároveň provozovat bar je pro udržení činnosti klíčová.

Jazz v krizi - ptáme se klubů a pořadatelů, jak se s danou situací vypořádávají

Vilém Spilka (Jazz fest Brno)

Začít chceme v polovině září, ale vše je odvislé od vývoje nákazy a nařízení vlády. Svoji roli hrají i uzavřené hranice a obecná nechuť cestovat hromadnou dopravou. Plánujeme kapely s hudebníky z USA a tam očekáváme největší problémy.

Situace nás poškodila tak jako všechny kulturní instituce. Propadem tržeb ze vstupného, odlivem sponzorů a vysokými náklady za přípravy zatím neproběhlých akcí, které se budou dále navyšovat v období do uskutečnění koncertů v novém termínu.

Petr Pylypov (Jazz Meets World)

Koncerty se všechny přesunuly nebo ještě přesunují na podzim nebo na rok 2021, chceme začít už 29.6.2020. Informace na www.jmw.cz

V případě, že se na podzim uvolní akce do 1000 osob, tak bychom měli realizovat naše projekty bez významných ztrát. V opačném případě budou ztráty cca 1.000.000 – 1.500.000.