Jaromír Honzák „pokřtil“ nové album Hard To Understand v Jazz Docku
Jaromír Honzák Quintet

Jaromír Honzák „pokřtil“ nové album Hard To Understand v Jazz Docku

Jaromír Honzák quintet – Jazz Dock, Praha, 10.3.2020

Kontrabasistu a skladatele Jaromíra Honzáka, pětinásobného držitele ceny Anděl, našemu čtenáři jistě netřeba dlouze představovat. Na konci minulého roku vydal nové album s názvem Hard To Understand. Svou inspirací středověkou hudbou deska částečně navazuje na předchozí album Early Music a představuje kolekci Honzákových nových kompozic.

Toto album bylo také samozřejmě ústředním tématem koncertu v Jazz docku, který byl rovněž oficiálním křestem dané desky. Jaromír si však na takové formality příliš nepotrpí, takže na křest jako takový vlastně ani nedošlo. Koncert bohužel poznamenala napjatá atmosféra a vydaná vládní omezení, takže se odehrál možná až v příliš komorním duchu.

Jak jsem již naznačil, odehrálo se celé nové album, proložené i některými ze starších skladeb z Honzákovy tvorby. Velmi mě zaujalo živé provedení abstraktního kousku Raincloud, kdy si nejen Jaromír, ale také kytarista David Dorůžka vzali do ruky smyčec a na své nástroje se jali vyluzovat zajímavé zvuky. Celá kompozice/improvizace byla velmi abstraktní až plynule přešla do středověké písničky Tamquam. V titulní skladbě nové desky Hard to Understand kapelu doplnil na perkuse Dano Šoltis a rozšířil tak ještě rytmický základ původního kvintetu.

Koncert byl rozdělen krátkou přestávkou a v druhé části došlo například ještě na skladby Cryptic z nového alba nebo Chance´s Choice ze starší a mé velmi oblíbené desky A Question to All Your Answers.

Honzákova sestava je léty prověřená a kvintet se skládá z těch nejlepších hudebníků na místní scéně (sestava: Jaromír Honzák, David Dorůžka, Beata Hlavenková, Luboš Soukup, Martin Novák). Nevadilo ani, že na poslední chvíli musela za Víta Křišťana zaskočit Beata Hlavenková. Mohla tak alespoň obohatit nějaké ze skladeb svými podmanivými vokálními doprovody. Jelikož Jaromírovu tvorbu již léta sleduji, byl jsem nadšen, že mi zrovna vyšel termín na jeho koncert a rozhodně mě nezklamal. Nové album vřele doporučuji k poslechu, jistě nezůstanete jen u jednoho.