Kapela Fanfán Tulipán představuje nové album Genius noci

Kapela Fanfán Tulipán představuje nové album Genius noci

Fanfán Tulipán: Genius noci
Fanfán Tulipán: Genius noci

„Pojď se mnou do Polabí, do krajiny, co připomíná vypuštěný balon,“ zpívá Eliška Vidomus v titulní písni alba GENIUS NOCI, které pokřtí s kapelou Fanfán Tulipán 7. března v pražské Vile Štvanice. Na nahrávce, která vznikla ve studiu SONO, ožívají nejen postindustriální místa z okolí Pardubic, ale také norské fjordy nebo krajiny virtuální. Animovaný klip k titulní písni byl vybrán do soutěže na letošní festival AniFilm.

Hravá poetika, tak typická pro Fanfánovu tvorbu, na albu GENIUS NOCI zůstala, ale přetavila se do tajuplnější a rafinovanější podoby. Svůj podíl na tom mají také přizvaní hosté – trumpetista Oskar Török (Vertigo), vibrafonista Radek Doležal (Mallet Q) a tubista Šimon Janák (Tygroo).

„Ve svých skladbách ráda pracuji s obrazotvorností, nechávám se vést představami různých krajin nebo situací, ke kterým vytvářím vlastní ‚soundtracky‘. V případě písně GENIUS NOCI to byly zarostlé terény, brownfieldy a zdánlivě krotké ‚zóny‘ v okolí Pardubic, neturistická místa, kterými vlaky obvykle jen projíždí, která ale stojí za to objevovat,“ říká Eliška Vidomus, autorka skladeb, která mezi své vzory řadí např. Erika Truffaze, Johna Medeskiho, Beatu Hlavenkovou nebo Ibrahima Maaloufa.

Jak už název alba napovídá, jeho tematický rámec tvoří motiv noci, jemný šerosvit je ale v pravý čas vyvážen prosvětlenější, jiskřivou náladou skladeb Cestovní horečka nebo Předjaří. Další výrazný motiv představují „virtuální krajiny“ sociálních sítí. Svět, ve kterém se uživatelům často vrací jen ozvěna vlastního hlasu, se stal inspirací pro skladbu Komnaty ozvěny, chvíle strávené mimo internetové připojení inspirovaly skladbu Muži v oflajnu.

Kapela Fanfán Tulipán se na české hudební scéně pohybuje 10 let a aktuálně vystupuje ve složení: Eliška Vidomus (melodika Hammond, estonská citera kannel, zpěv), Štěpán Zbytovský (flétna, basklarinet), Petr Svoboda (piano), Pavel Husa (baskytara a kontrabas) a Šimon Hajdovský (bicí). Svoji hudbu označují jako symbiózu jazzu, funku, šansonu i filmové hudby. V minulosti vydali CD Polyorama (2011) a EP Vulpea Lunatica (2017).

Fanfán Tulipán: GENIUS NOCI

Animovaný klip k písni GENIUS NOCI zachycující polabské noční světy byl vybrán na letošní festival AniFilm. Autorem je mladý výtvarník a animátor Oliver Vršanský.
Singl Genius noci vyšel v listopadu 2019 v limitované edici na vinylu. Křest celého alba se koná 7. března 2020 ve Vile Štvanice v Praze a jeho kmotrou bude klavíristka a skladatelka Beata Hlavenková.