Soutěž o 2 x 2 vstupenky na koncert Emile Parisien Quartet v Praze 27.2.2020
Emile Parisien Quartet

Soutěž o 2 x 2 vstupenky na koncert Emile Parisien Quartet v Praze 27.2.2020

Francouzský saxofonista Emile Parisien, narozený v roce 1982, se zapsal na Marciac College v roce 1993, kde se vytvořil hudební formaci se zkušenými hudebníky jako Pierre Boussaguet, Guy Laffitte a Tonton Salut. Během let měl příležitost spolupracovat s několika významnými osobnostmi jazzu: Wyntonem Marsalisem, Chrisem Mc Bridem, Johnnym Griffinem nebo Bobbym Hutchersonem, kteří mu dali příležitost hrát si s nimi na významném Marciac Jazz Festival.

V roce 2000 se Emile Parisien přestěhoval do Paříže. Od té doby hrál ve Francii i v zahraničí s hudebníky jako Daniel Humair, Michel Portal, Jean-Paul Celea, Jacky Terrasson, Claude Tchamitchian, Yaron Herman, Gueorgui Kornazov, Rémi Vignolo, Manu Codjia, Hervé Sellin, Charlier / Sourisse , Christophe Wallemme a Roberto Negro.

Od roku 2004 Emile prosazuje svou uměleckou identitu založením skupiny Emile Parisien Quartet s hudebníky: Julien Touery (klavír), Sylvain Darrifourcq (bicí) a Ivan Gélugne (kontrabas). Toto kvarteto, inspirované skladateli 20. století, jako jsou Hector Berlioz, Igor Stravinski, Arnold Schönberg, Richard Wagner a John Coltrane, Wayne Shorter nebo Ornette Coleman, přidává do své hudby jakýsi expresionistický charakter, kde je vedoucím principem improvizace. Posunutím konkrétních hranic získává skupina velmi osobní a rozhodně moderní výraz.

Soutěž o 2 x 2 vstupenky na koncert Emile Parisien Quartet v Praze 27.2.2020
Emile Parisien

V roce 2016 Parisien vytvořil kvintet s německým klavíristou Joachimem Kühnem, portugalským bubeníkem Marioem Costaem a francouzským kytaristou Manu Codjiou a francouským kontrabasistou Simonem Tailleu, s kterými jako hosté nahráli Michel Portal (basový klarinet) a Vincent Peirani (akordeon) slavné album „Sfumato“, které bylo zvoleno „Victoires du Jazz“ jako nahrávka roku ve Francii, a silně rezonovalo bylo po celé Evropě.

V roce 2012 byl Emile Parisien zvolen Jazzovou Akademií „nejlepším francouzským hudebníkem roku“ a v roce 2014 získal cenu „Victoires de la Musique“ za nahrávku v duu s Vincentem Peiranim „Belle époque“ a a cenu „Victoires du Jazz“ pro nejlepšího umělce.

Koncert Emile Parisien Quartet sa koná 27. únoraNovoměstské radniciPraze.

Emile Parisien Quartet: Emile Parisien – sopran- a tenor saxofon / Julien Touéry – piano / Ivan Gélugne – kontrabas / Julien Loutelier – bicí

Soutěž

Soutěžní otázka: V duu s kterým francouzským akordeonistou koncertoval Emile Parisien v brněnském Besedním domě v roce 2016?

Své odpovědi zašlete do redakce do 25. února. Výherce bude kontaktován redakcí.

[iphorm id=“7″ name=“Soutěž (default)“]

Program festivalu Jazz Meets World.