3x mistrovská jazzová kytara na Novoměstské radnici
Ralph Towner

3x mistrovská jazzová kytara na Novoměstské radnici

Velký sál Novoměstské radnice v březnu rozezní hned třikrát struny jazzových kytar v rukou kytaristů, jejichž jména na poli jazzu rezonují. Ti první dva, Ralph Towner a Philip Catherine, se řadí ke světovým muzikantským ikonám a třetí z nich, Libor Šmoldas, už rozhodně také není neznámým ani v NY.

Ralph Towner

Legendární americký kytarista Ralph Towner, známý skladatel, kytarista a klávesista “Oregonu“ a odpůrce komerce, má za sebou i mnohaletou úspěšnou sólovou kariéru, která ho přivedla ke spolupráci s velkými umělci, jako jsou Gary Burton, Egberto Gismonti, Larry Coryell, Keith Jarrett, Jan Garbarek a Gary Peacock. Townerovo jméno je v jazzové muzice spojeno s unikátním zvukem jeho dvanáctistrunné kytary. Towner má na svém kontě desítky nahrávek. Jeho domovským labelem se stal v r. 1972 ECM. Zvuk nahrávek ECM byl v 70. letech přímým protikladem hlučné populární hudby a Townerovi, podobně jako Garbarkovi, poskytl příležitost tvořit s některými zvlášť významnými umělci té doby. Tak vznikly Townerovy zřejmě nejodvážnější počiny. Ralph Towner 3. 3. zahraje ve Velkém sále Novoměstské radnice koncert u příležitosti svých 80. narozenin.

Philip Catherine

Philip Catherine je další jazzkytarovou ikonou, v Evropě již od 60. let. Jeho kariéru ovlivnila spolupráce s umělci jako je Chet Baker, Tom Harrell, NHOP, Stéphane Grappelli, Charles Mingus. Sám Catherine se zase stal vzorem pro jiné díky jedinečnému přístupu, osobitému zvuku i nadšení. Hrál v nejprestižnějších sálech, od Berlínské filharmonie po Carnegie Hall, přes Concertgebouw v Amsterdamu, Olympii po Palais des Beaux-Arts v Bruselu. Má rád přímou komunikaci s publikem, proto si rád zahraje i v klubech. V Čechách se objevil opakovaně, např. v duu s Rudolfem Daškem, ale i v jiných formacích. Philip Catherine potěší své příznivce 5. 3. na Novoměstské radnici za doprovodu kytaristy Morella a kontrabasisty Svena Fallera.

Libor Šmoldas

Teprve osmatřicetiletý Libor Šmoldas je naším předním jazzovým kytaristou. Jeho koncertní aktivity ale zahrnují čtyři kontinenty a světové metropole New York, Washington, Sydney, Peking, Istambul, Vídeň, Berlín, Denver, Miláno, Philadelphii, Brisbane, Melbourne, Dublin, Amsterdam či Londýn. Libor již získal mnohá ocenění, za zmínku stojí „Nejlepší jazzová skladba roku 2014“ či Anděl za jazzovou desku roku s Organic Quartetem. Pod svým jménem vydal deset alb. Český i mezinárodní tisk oceňuje jeho vysokou uměleckou kvalitu a řadí ho mezi přední evropské jazzkytaristy. Šmoldasovo NYC Trio Šmoldas – Anderson – Nussbaum není případem jednorázové spolupráce evropského muzikanta s americkými hvězdami, kapela koncertuje přes šest let a vydává již své třetí album. Koncert Tria Šmoldas – Anderson – Nussbaum se koná 31. 3. na Novoměstské radnici, jeho posluchači budou svědky křtu nové desky.