Do Prahy přijede norský trumpetista Arve Henriksen - na festivalu Space X vystoupí se slovenským kytaristou Davidem Kollarem
Maarten Mooijman

Do Prahy přijede norský trumpetista Arve Henriksen – na festivalu Space X vystoupí se slovenským kytaristou Davidem Kollarem

AKCE BYLA Z DŮVODU MIMOŘÁDNÉHO NAŘÍZENÍ OHLEDNĚ ZÁKAZU KONÁNÍ AKCÍ NAD 100 OSOB ZRUŠENA. Informace o vrácených vstupenkách posílá společnost GoOut přímo na e-mailovou adresu.

Praha, 10. 2. 2020 – Druhý ročník hudebního festivalu Space X zaměřeného na současnou alternativní a elektronickou hudbu proběhne v Divadle X10 v pátek 13. a sobotu 14. března 2020. Festival představí umělce s aktuálními a zajímavými počiny z této hudební oblasti.

„Pozvání na festival i letos přijal slovenský kytarista, zvukový designer a autor filmové hudby David Kollar. Stejně jako v loňském roce si k sobě vzal dalšího zahraničního hudebníka. Vystoupí v sobotu společně s norským trumpetistou Arve Henriksenem, se kterým natočil v roce 2018 společné album Illusion of a Separate World,” říká Michal Kořán, hudebník a dramaturg festivalu, a dodává: „V Divadle X10 oba hudebníci společně pokřtí nové album Davida Kollara Sculpting in Time, na kterém kromě Henriksena spolupracovali i švýcarský trumpetista Erik Truffaz, bubeník progresivních King Crimson Pat Mastelotto a rakouský laptopový král Christian Fennesz.”

Festival zahájí v pátek 13. března 2020 audiovizuálním představením Líheň výtvarníka Petra Nikla a hráče na elektrifikované didgeridoo (dechový hudební nástroj australských domorodců) Ondřeje Smeykala. Následně zahraje kapela Richter Band, která na festivalu oslaví 35 let své existence a 30 let od vydání svého debutového alba Smetana, které je považováno za první české album ambientní hudby. Na závěr večera vystoupí David Kollar společně s hudebníkem Michalem Kořánem, vystoupení se bude prolínat s filmovou projekcí. První večer uzavře sólové vystoupení skladatelky Doroty Barové.

Sobotu 14. března 2020 zahájí alternativní jazzové uskupení Ochepovsky Project, kapela pohybující se s lehkostí mezi žánry a využívající to nejlepší z jazzu, neo-soulu, vážné hudby i groovu. Následovat bude křest debutového alba progresivní jazzové sestavy Hornscape, kterou tvoří zkušení hudebníci Michal Ratal, Oskar Török a Luboš Soukup. Album pokřtí pianistka a skladatelka Beata Hlavenková, která následně vystoupí se svojí čtyřčlennou kapelou a pokřtí vinylovou podobu svého aktuálního alba Sně. Vrcholem celého festivalu bude již zmíněné vystoupení Davida Kollara s Arve Henriksenem.

Hudební program doplní výstava fotografií a obrazů několika umělců. K vidění budou například fotografie Anny Šolcové, držitelky Ceny Výboru dobré vůle „Můj život s handicapem“ na Czech Press Photo 2019, nebo obrazy držitele ceny Jindřicha Chalupeckého, výtvarníka Petra Nikla.

PROGRAM:

PÁTEK 13. 3. 2020

18:30 ORLOJ SNIVCŮ – krátké zahájení festivalu
19:00 PETR NIKL A ONDŘEJ SMEYKAL – LÍHEŇ
20:00 RICHTER BAND – výroční koncert: 30 let od vydání debutového alba a 35 let skupiny
21:00 DAVID KOLLAR & MICHAL KOŘÁN – živá hudba k filmové projekci
22:30 DOROTA BAROVÁ – sólový akustický set

SOBOTA 14. 3. 2020

18:00 OCHEPOVSKY PROJECT
19:00 HORNSCAPE
20:00 BEATA HLAVENKOVÁ A OSKAR TÖRÖK
21:00 ARVE HENRIKSEN & DAVID KOLLAR
22:30 NIGHT NOTE