Festival Bass Days ozdobí Bona a Holland

Festival Bass Days ozdobí Bona a Holland

Festival Bass Days ozdobí Bona a HollandNejvětší hvězdy basové kytary a kontrabasu dorazí v první polovině března na festival, který pražský klub Jazz Dock věnuje tématice některého nástroje v jazzové hudbě. Ve dnech 9. až 15. března se představí například slavný basista a zpěvák Richard Bona nebo legendární Dave Holland!

Festival Bass Days odstartuje koncertem jednoho z nejslavnějších současných jazzových hudebníků, basistů a zpěváků Richarda Bony! Jeho premiérové vystoupení v Jazz Docku je již dlouhou dobu vyprodáno. A není divu, do Prahy přiváží skvostnou sestavu, kterou tvoří ještě skvělý kubánský pianista Alfredo Rodriguez a fenomenální perkusionista a zpěvák Pedrito Martinez.

Druhý den festivalu bude patřit přednímu českému kontrabasistovi Jaromíru Honzákovi. V odpoledních hodinách uskuteční workshop a večer pokřtí své nové album Hard To Understand. Tuzemské kapele bude patřit také následující večer, kdy Jazz Dock rozezvučí funk, rock a soul v podání dnes již kultovní kapely –123min. Česko-slovenským muzikantům bude věnován také speciální koncert Czech & Slovak Bass Night. Během jednoho večera uslyšíme čtyři přední basisty, kteří významným způsobem promluvili do čs. jazzu v posledních dvou dekádách (Robert Balzar, Rastislav Uhrík, Tomáš Baroš, Josef Fečo).

Energii a progresivní hudbu přiveze k Vltavě elektronická kapela JZ Replacement. Tvoří ji avantgardní ruský saxofonista Zhenya Strigalev a bubeník Jamie Murray. Na toto turné si přizvali opravdového mistra basové kytary z Los Angeles – Tima Lefebvra (David Bowie, Wayne Krantz, Knower, Donny McCaslin, Mark Guiliana). Těšte se na drum´n´bass šmrncnutý lidovou hudbou Východní Evropy a postupy Davida Bowieho, Charlieho Parkera nebo Johna Zorna.

Originalitu a hudební genialitu přiveze také perkusionista, zpěvák a skladatel Vinx, který je ve svých 62 letech již legendou. Spolupracoval se Stevie Wonderem, Herbie Hancockem, B. B. Kingem, Stingem nebo Lou Reedem. U nás je nejvíce znám hlavně se svou vlastní funk-soul-jazzovou kapelou Jungle Funk. Tentokrát se představí s energickým fusion souborem Basostroj, který nenechá jediného diváka v klidu.

Festival Bass Days ozdobí Bona a Holland

Závěr festivalu bude patřit skutečné legendě! Do Jazz Docku se vrací mistr kontrabasu Dave Holland, který nahrál s Milesem Davisem jeho nejslavnější alba In A Silent Way a Bitches Brew! Tentokrát přiváží skutečně hvězdnou kapelu v čele s klavíristou Kenny Barronem. Tento gigant světového jazzu začínal v kapele Dizzy Gillespieho a hrával s mnoha dalšími velkými hvězdami, jako jsou Stan Getz, Yusef Lateef nebo Freddie Hubbard. Trio doplňuje úžasný bubeník Johnathan Blake, který se v Jazz Docku již představil po boku Miguela Zénona.

SEZNAM KONCERTŮ:
  • 09/03 – 21:00 – RICHARD BONA with Alfredo Rodriguez & Pedrito Martinez (CAM/C/USA)
  • 10/03 – 15:00 – JAROMÍR HONZÁK – Workshop
  • 10/03 – 21:00 – JAROMÍR HONZÁK QUINTET – Křest CD
  • 11/03 – 21:00 – –123min.
  • 12/03 – 21:00 – JZ REPLACEMENT ft. Tim Lefebvre (RU/UK/USA)
  • 13/03 – 19:00 – CZECH & SLOVAK BASS NIGHT
  • 14/03 – 21:00 – VINX feat. Basostroj (USA/SK)
  • 15/03 – 21:00 – DAVE HOLLAND & KENNY BARRON TRIO ft. Johnathan Blake (USA)