JazzFestBrno přidává další koncert. Přijede norský trumpetista Mathias Eick

JazzFestBrno přidává další koncert. Přijede norský trumpetista Mathias Eick

Brno – 6. 2. 2020 Festival JazzFestBrno k nedávno zveřejněnému programu přidal ještě jeden koncert. Jeho hlavním protagonistou bude norský trumpetista Mathias Eick. Jeden z nejvýraznějších zástupců severské jazzové scény vystoupí 30. dubna, tedy na Mezinárodní den jazzu, v Divadle Husa na provázku.

Mathias Eick: "Oslo" from the album "Skala" | ECM Records

Trumpetista Mathias Eick je spíše atypickým zástupcem severského jazzu, což potvrdil i při loňském koncertu v rámci Colours of Ostrava v zaplněném Gongu. Čerstvý čtyřicátník se ze severské scény vymyká především svými atmosférickými melodiemi, v nichž se melancholii spíše vyhýbá. Jeho poslední deska Ravensburg završuje jeho cestu od talentovaného mladíka ke zralému umělci s jedinečným hudebním výrazem.

„Ač se Eickova tvorba pod vlivem životních zkušeností proměňuje, jedna věc se od jeho začátků nemění – Mathias Eick je hudebník, který každou další skladbou potvrzuje, že jazz je žánr dokořán otevřený všem živým podnětům,“ říká umělecký ředitel festivalu Vilém Spilka.

Norský hudebník se na své poslední desce nechává inspirovat, jak už to většinou bývá, vlastním životem. Zatímco jeho dřívější desky evokovaly životní styl plný cestování, objevování a hledání nových cílů, leitmotivem Ravensburgu je rodina. „Moje inspirace byla moje rodina, má milovaná, mé malé děti, které mě nikdy nepřestaly ohromovat, a všechny emocionální situace, které zažíváme na pódiu s mojí druhou rodinou – kapelou,“ vysvětluje Eick.

Trumpetista, skladatel a kapelník si na nové desce střihl také novou roli, když do svého portfolia přidal zpěv. Jedná se sice o zpěv bezeslovný, ale o to procítěnější. Eick už několik let zpívá doma svým dětem a časem ho napadlo, že zkusí využít svůj hlas i v kapele. Zvlášť ve spojení s houslemi, na které v kapele hraje Håkon Aase, zpěv funguje dokonale a Håkonova hra s Eickovým hlasem krásně ladí, což potvrzují i početné pozitivní recenze na jeho již čtvrtou desku u prestižního labelu ECM.