Mladý projekt Treetop se představuje sérií videí

Mladý projekt Treetop se představuje sérií videí

Česko/slovenské trio Treetop, v netradiční sestavě akordeon, trombon a kontrabas, již rok a půl působí na evropské jazzové scéně a nyní se představuje skrze video EP nahrané v srpnu loňského roku v chátrající továrně v Krkonoších. V březnu 2020 se svým programem také vyjíždí na turné po Rakousku, Česku a Slovensku.

Projekt Treetop, který tvoří akordeonista Vojtěch Drnek, trombonista Richard Šanda a kontrabasista Michal Šelep, vznikl na začátku roku 2018. Jednotliví hudebníci jsou velmi vyhledávanými hráči aktivní nejen na československé jazzové scéně, Richard Šanda je členem většiny předních českých big bandů, např. Concept Art Orchestra, Jazz Dock Orchestra, Rozhlasový Orchestr Gustava Broma, atd., hraje také v kapele Track Inspection Jana Andra. Michal Šelep je spoluhráč v kapelách Petra Lipy, Zuzany Mikulcové či Tibora Felediho. Vojtěch Drnek je všestranný akordeonista angažující se krom jazzu také v oborech soudobé hudby s ansámbly Opera Diversa či se sborem NOCZ. Trio má za sebou několik úspěšných turné v České republice, Polsku a Bulharsku – za podpory hudební fakulty JAMU a Českého centra v Sofii. V průběhu několika měsíců vydává nyní trio video EP, kterým prezentuje svou autorskou tvorbu veřejnosti.

„Treetop jsme založili v průběhu našeho studia na Hudební fakultě JAMU v Brně. Složení akordeon, trombon a kontrabas nevzniklo z potřeby přijít za každou cenu s něčím originálním a neotřelým, jde především o přirozené seskupení tří lidí, kteří si hudebně i lidsky rozumí a vzájemná spolupráce je inspiruje. Vlastní autorský repertoár tria pojímá vlivy jazzu, lidové hudby, klasické hudby i avantgardních soudobých konceptů. Všichni tři jsme spoluhráči v projektech se širokým žánrovým rozpětím a snažíme se přinést do hudby tria cokoliv, co nám na současné hudbě připadá zajímavé, a tím zkoumáme zvukové možnosti této instrumentace,” říká jeden z členů, Vojtěch Drnek.

Hudebníci z projektu Treetop natočili své videoklipy v srpnu 2019 ve zchátralé Dixově brusírně dřeva v obci Temný Důl v Krkonoších. Historická tovární budova (v roce 1996 vyhlášena kulturní památkou) byla zřízena v roce 1868, po sametové revoluci však začala chátrat a od roku 2015 je ve vlastnictví pana Karla Chotka a kulturního a vědeckého spolku „Fabrika Temný Důl”, který provedl nutné rekonstrukce a pravidelně tam pořádá kulturní akce.

Zvukovou stránku projektu zajistil Jan Středa, video natočil Jan Štindl. První vydaná skladba z této série je Melodi, část suity lyrických kusů pro klavír Edvarda Griega v aranži Michala Šelepa. Hlad, The Hard Way, Drunk a Tanec jsou kompozice Vojtěcha Drnka.

Videa jsou postupně zveřejňována v playlistu na Youtube:

Playlist: Video EP - Urbex Sessions 2019

V rámci březnového turné vystoupí Treetop:

4.3. v rakouském Linci na bytovém koncertě v Obn’
5.3. v Praze v rámci koncertního cyklu Českého rozhlasu Jazz v Radiocafé
6.3. v komorním sále Hudební fakulty JAMU v Brně
12.3. v Rosenfeldově paláci v Žilině
13.3. v Eleuzíně v Banské Štiavnici