Avishai Cohen trio - 27.1.2020, Coliseum, Barcelona
Avishai Cohen trio - 27.1.2020, Coliseum, Barcelona

Avishai Cohen trio – 27.1.2020, Coliseum, Barcelona

Avishai je znám tím, že je v podstatě pořád na turné, takže si ho diváci v České republice mohou užít každý rok. Naštěstí také často zavítá do Barcelony, kde se letos představil v rámci festivalu Milleni na své aktuální šňůře po 50 zemích. Měl jsem tedy možnost vychutnat si jeho našlapané trio, prozatím však bez Shai Maestra. V Brně se máte na co těšit!

Koncert započal energicky a hrálo se hlavně z nového alba, které Avishai nedávno vydal. Našlapané trio si nebralo servítek a koncert rozjelo hned od začátku na plné obrátky.
Po 3. skladbě Avishai představil hudebníky a zavtipkoval, že by řekl něco španělsky, ale radši to nechá na potom, že je na to ještě moc brzy. Po rozjetém úvodu přišlo trochu zklidnění a Avishai si naplno užíval svůj tanec s kontrabasem. Ve skladbě probíhala nádherná interakce mezi hudebníky a bylo vidět, jak jsou skvěle sehraní a napojení.

Zhruba někdy v půlce koncertu se konečně také výrazněji dostal ke slovu Mark Guilliana a dokazoval, proč je jedním z nejopěvovanějších bubeníků současnosti. I když se mi jeho nedávný elektronický koncert příliš nelíbil, toto byla jiná písnička. Koncert příjemně plynul a ubíhal se zdánlivě nekomplikovanou hudbou, která je však velmi krásná a na živo funguje naprosto skvěle. A když Avishai vytáhne smyčec, dějí se věci. Nádherně dovedl poslední skladbu hlavního setu ke gradaci, když se v sólech střídali Elchin Shirinov a Mark Guilliana.

Publikum bylo nadšené a tak došlo na ovace ve stoje a že se bude přidávat bylo více než jasné. Bylo přeci jen divné, že Avishai ještě ani jednou nesáhl po mikrofonu, aby zazpíval. Jeho moment totiž přišel teď. Nepatřím mezi fanoušky jeho zpívaných alb, ale musím říct, že se náramně rozezpíval a mile mě překvapil. Jeho přednes byl bezchybný a uvedením španělské tradiční písně Alfonsina y el mar potěšil místní publikum a získal určitě nějaký ten bod navíc. Poté ještě přidal I feel like a motherless child, kde mě svým procítěním zpěvem a hrou doslova nadchl.

Další ovace ve stoje, aby se ještě jednou mohlo sejít kompletní trio a definitivně zpečetilo příjemný večer. Zdá se, že Avishai je k nezastavení, publikum ho miluje a tak věřím, že se s ním budeme mít možnost pravidelně setkávat i nadále.