Jonah Nilsson na prologu ČSJF 2020

Jonah Nilsson na prologu ČSJF 2020

Vážení přátelé, s politováním musíme oznámit, že na základě státního rozhodnutí spojeného s opatřeními proti koronaviru jsme nuceni zrušit sobotní prolog Československého jazzového festivalu v Přerově. Zakoupené vstupenky se budou vracet standardní cestou. O tom, zda se koncert přesune na náhradní termín, popř. se odehraje v rámci podzimního festivalu, nebo bude bez náhrady zrušen, se bude jednat. Děkujeme za pochopení a omlouváme se za jakékoliv komplikace.

Tradiční jarní prolog Československého jazzového festivalu v Přerově udělá radost všem příznivcům jazzových fúzí, které přitahují svou uměleckou kvalitou při kombinování nejrůznějších muzikálních vlivů, ale dokážou též spolehlivě plnit další poslání hudby, tedy radost a zábavu.

Přerovští organizátoři si vždycky dali záležet na tom, aby publiku ukázali to nejlepší, co lze v daném žánru nabídnout a zároveň aby byli aktuální, co se týká výběru muzikantů, kteří jsou na svém tvůrčím vrcholu nebo na něj právě míří. A nejinak tomu bude i letos.

Festivalový prolog zahájí Ondřej Kabrna & Flying Hammond, tedy seskupení, které vzdává hold kultovním hammondkám vlastními skladbami, kde se prolíná jazz a fusion, ale též klasické varhanní improvizace, včetně takových, ve kterých je téma dáno z obecenstva. V roce 2019 se Ondřej Kabrna a jeho „létající hammondky“ hudebně připojili k oslavám třiceti let od sametové revoluce a v jejich aranžích zazněly některé skladby, které neodmyslitelně patřily k roku 1989. Malý střípek z této hudby představí skupina také v Přerově. Varhaníka Ondřeje Kabrnu doplňují Kryštof Tomeček (kytara) a Jakub Nývlt (bicí).

Jonah Nilsson na prologu ČSJF 2020

Headlinerem večera bude švédský zpěvák a klávesista Jonah Nilsson. Jeho popularita raketově vzrostla v posledních letech poté, co se svým uskupením Dirty Loops naboural představy o jednoduchých popových popěvcích, když tato skupina dala známým hitům neskutečně dravá a kreativní aranžmá, často velice vzdálená původním skladbám, ale o to bližší uším a srdcím jazzových fanoušků. Se začátky kapely je spojeno mj. jméno super producenta Davida Fostera. V současné době se Jonah Nilsson dostal pod producentská křídla dalšího velikána hudební historie, kterým je Quincy Jones. Svůj sólový projekt Jonah charakterizuje jako hudbu s koketním a drzým zvukem Dirty Loops, ale s většími přesahy do R&B a popu. Do Přerova přiveze Jonah Nilsson své spoluhráče ze svého sólového projektu, kterými jsou Jonatan Alfredsson (klávesy), Tobias Grenholm (baskytara) a Kefa Figaro (bicí).

Afterparty po koncertě obstará zlínský F-Dur Jazzband. Ihned po jarním prologu se mohou posluchači začít těšit na 37. ročník Československého jazzového festivalu v Přerově, který je plánován v obvyklém říjnovém termínu.

Jonah Nilsson na prologu ČSJF 2020

Zdroj: tisková zpráva