Třináctý JazzFest Znojmo propojí jazz s vínem

Třináctý JazzFest Znojmo propojí jazz s vínem

V pátek 17. ledna odstartoval JazzFest Znojmo. Po třinácté zasáhne historické město a přilehlé okolí jazz na mnoho způsobů. Od 17. ledna do 26. února se s podtitulem Wine goes to jazz uskuteční 16 akcí a jazz bude slyšet ve sklepích a klubech, v divadle i na ulici. Festival je proslulý pevným propojením s vínem. Na každém koncertu je v ceně vstupenky i degustace vín místních vinařů.

Návštěvníci se mohou těšit na oblíbené programy, jako je jazzový večer v klubech, swingová tančírna nebo Mrznoucí jazz na Obrokově ulici v centru Znojma. Třešničkou na dortu bude koncert patrona festivalu Petera Lipy, který letos přizval na společná prkna znojemského divadla Cimbálovou muziku Antonína Stehlíka, kterou vede prezident festivalu Jiří Ludvík. Patron a prezident festivalu se tak potkají na společném koncertu.

„V průběhu měsíce jsme pro vás připravili s prezidentem festivalu Jiřím Ludvíkem 16 akcí. To je úctyhodné číslo. Budou se měnit žánry, styly, místa i situace. Můžete si užít jazzovou muziku ve vinárně, v kostele, v hotelu, ba dokonce i v pivnici, vlastně ve sklepě. Každoročně to beru osvětově, doufám, že letošní JazzFest Znojmo přiláká opravdové zájemce o jazz. Určitě nebudou litovat. Znojmo se stává důležitou zastávkou pro mnoho muzikantů nejen z Česka nebo Slovenska, ale i ze zahraničí.“ Peter Lipa

Zahraniční jazzmani: od Slovenska po USA

Zahraniční účast bude letos pestrá. Vystoupí účinkující ze Spojených států amerických, Maďarska, Ruska, Ukrajiny, Slovenska, Rakouska i Polska a těšit se můžete na: Janek Kantner Quartet (PL), Allison Wheeler (USA), Jeff Alkire Quartet (USA/CZ), Marianne SOLIVAN (USA) & WALTER FISCHBACHER TRIO.

Na programu je také pozoruhodné jazzové oratorium nebo jazzově výtvarný projekt v uměleckém prostoru GaP ve Znojmě.

 

Program: www.jazzfestznojmo.cz/program 

Prezident festivalu Jiří Ludvík:

„Letos přicházíme se 2 novými prostory, jedním obnoveným a několika osvědčenými a jazzovým publikem oblíbenými místy ve Znojmě. Nově jdeme do uměleckého prostoru GaP a do nedávno otevřené Enotéky znojemských vín. Po mnoha letech se vracíme do úžasných prostor Althanského paláce. Velmi oblíbeným místem pro naše koncerty je ale také sklepení penzionu U Císaře Zikmnunda, Věčnost, Harvart, hotel Lahofer nebo znojemské Městské divadlo. Od prvního ročníku také první festivalovou sobotu muzicírujeme pod radniční věží. 13. ročník JazzFestu Znojmo je hodně mezinárodní. Máme mnoho zahraničních hostů, hlavně z kolébky jazzu Ameriky. Návštěvníci se mohou těšit na pravý americký jazz.“

Zdroj: tisková zpráva