Los Quemados opět na výbornou...
Deska Duck Night od LOS QUEMADOS

Los Quemados opět na výbornou…

zvuk
100
obal
80
hudba
80
87

V prosinci vydala na východoslovenské značce Hevhetia další album čtveřice výtečných českých instrumentalistů LOS QUEMADOS. Zove se „Duck Night“. Od toho předcházejícího „The Circling Bird“ uplynuly již čtyři roky. Filip Spálený (baskytary), Jakub Doležal (saxofony), Jan Bálek (klávesy) a Ondřej Pomajsl (bicí) hrají nadále fusion-jazz, ovšem nyní s ještě větším důrazem na melodičnost a bop-jazzová východiska.

Všech devět skladeb je autorských; vedle kompozičního a aranžérského umu může posluchač naplno vychutnávat instrumentální výkony všech aktérů. Rytmická, výrazová i dynamická proměnlivost činí z každé skladby posluchačský zážitek, a to i z balad, jež v tomhle ranku bývají často vyčerpané, mdlé.

Album otevírá groovy sycená svižnůstka „Božka & Zonka“ se šťavnatými sóly el.piana a saxu. Spálený pustí svoji baskytaru na špacír v následující skladbě „Afyon Dream“, a je opravdu co poslouchat; sólo je to virtuózní! První vrchol přichází s bezmála osmiminutovou parádou „Virus Red Angel“; proměnlivý, umně zaranžovaný proud výrazných riffů, basového brebentění, frázování a motivků korunují hutné sólové chorusy syntezátoru, tenorsaxu i sopránky. V baladě „Coming Home“ rozkvete bezpražcová basovka; jsem přesvědčen, že by se to Jacovi líbilo. Samozřejmě i v řízné a notně zahuštěné hardbopovce „Farr(ew)ell Joe“ vystřihne Spálený vulkanické sólo; jazzový fanoušek díky titulu skladby určitě zavětří, kterému velikánu to Los Quemados skládají hold. A stejně jako na jeho deskách i zde se vyřinou sóla saxu, el.piana a bicích. Výrazné bopové frázování a akustické piano odvrací titulní skladbu „Duck Night“ od pravověrného fusion, stejně tak příjemná balada „Mr.Hos“ s náručí melodie dokořán. Album se pak vzklene k malebně barevnému nebi v podobě vycizelovaného kusu „Acrobatic Puppet“, jenž evokuje náladotvorné balady Weather Report. A k nejvyššímu vrcholu došplhají protagonisté v závěrečném tracku „Virtual Blond Dancer“; zprvu vládne sice těžký, ale polámaný rytmus, ale ten se nakonec přetaví v roztančený, odlehčený spodní proud, ohebný, s různými zákrutami, z něhož vyvěrají hravá sóla…