Festival Jazz Čtyř Kontinentů zahájí exkluzivní kvintet!

Festival Jazz Čtyř Kontinentů zahájí exkluzivní kvintet!

Pravidelný cyklus koncertů umělců ze čtyř světadílů odstartuje v pražském klubu Jazz Dock svůj nový ročník 19. ledna. Během zimní části se představí například světově proslulý bubeník Jorge Rossy, Stingův dvorní kytarista Dominic Miller nebo mezinárodní neo-soulová skupina Seba Kaapstad.

Žánrově patří Jazz Čtyř Kontinentů mezi nejpestřejší hudební přehlídky. V průběhu prvního čtvrtletí letošního roku bude znít Jazz Dockem moderní jazz, funk, blues, rock, R&B nebo hip-hop.

O zahájení nového ročníku se postará 19. ledna Jorge Rossy, který spolu s triem Brada Mehldaua předdefinoval umění jazzového tria. V Jazz Docku se tentokrát představí jako úžasný vibrafonista a navíc společně s neuvěřitelným kvintetem, který tvoří all-stars světové jazzové scény. Asi největší pozornost v kapele poutá legendární bubeník Billy Hart, který je dnes již skutečnou ikonou světového jazzu. Za svou dlouho kariéru spolupracoval s hudebníky jako Miles Davis (legendární album On the Corner), Joe Zawinul, Wayne Shorter, Jimmy Smith nebo Wes Montgomery.

Festival Jazz Čtyř Kontinentů zahájí exkluzivní kvintet!

Následující týden bude patřit dalším skvělým kapelám. Nejprve přiveze do Prahy své nakažlivé blues zpěvačka Ghalia v doprovodu rytmiky jedné z nejsilnějších bluesových kapel „The Mama´s Boys“. Den poté se do Jazz Docku vrátí famózní kytarista Dominic Miller, který spolupracuje se Stingem již řadu let. Tentokrát vystoupí s „velkou“ kapelou, ve které nechybí piano, perkuse a dokonce bandoneon. Představí především skladby z nového alba Absinthe.

Festival Jazz Čtyř Kontinentů zahájí exkluzivní kvintet!

Únorový program zahájí mezinárodní neo-soulová skupina Seba Kaapstad, která se představí v Jazz Docku vůbec poprvé. Jejich hudba je fúzí neo-soulu, R&B, jazzu a hip-hopu a spojuje v sobě také prvky africké lidové hudby a elektroniky. Následující dva koncerty jsou ve znamení světových osobností moderního jazzu. Nejprve zahraje jedinečný americký klavírista Marc Copland, který přiváží premiérově do ČR své trio, jenž spolu s ním tvoří dvě další velké hvězdy světového jazzu: kontrabasista Drew Gress a bubeník Joey Baron. Z USA dorazí také vynikající bubeník a skladatel Kendrick Scott se svým dlouhodobě fungujícím kvintetem Oracle.

Festival Jazz Čtyř Kontinentů zahájí exkluzivní kvintet!

Trochu jiný žánr nabídne kapela KCL, kterou tvoří: vizionářský kytarista Wayne Krantz, neskutečný bubeník Keith Carlock (známý především ze skupiny The Rudder) a především fenomenální baskytarista Tim Lefebvre (Tedeschi Trucks Band, David Bowie). Za inspiraci k jejich hudbě můžeme považovat elektrifikované fusion kapely Milese Davise z 60. a 70. let s příměsí funku, rocku a elektronických efektů. A aby toho nebylo málo, na začátku března dorazí držitel Grammy a člen slavné skupiny Snarky Puppy – americký tenorsaxofonista Bob Reynolds se svou kapelou!

Podrobný program naleznete zde.

SEZNAM KONCERTŮ

19/01 – JORGE ROSSY VIBEC QUINTET ft. MAARK TURNER & BILLY HART (USA/ESP)

24/01 – GHALIA VOLT & MAMA´S BOYS (USA)

25/01 – DOMINIC MILLER GROUP (ARG)

01/02 – SEBA KAAPSTAD (ZAF/D)

05/02 – MARC COPLAND TRIO ft. DREW GRESS & JOEY BARON (USA)

10/02 – KENDRICK SCOTT ORACLE (USA)

28/02 – KCL (KRANTZ/CARLOCK/LEFEBVRE) (USA)

04/03 – BOB REYNOLDS GROUP (USA)

Zdroj: tisková zpráva