Premiéra filmu o triumfálním návratu jedné regionální kapely

Premiéra filmu o triumfálním návratu jedné regionální kapely

Premiéra filmu o triumfálním návratu jedné regionální kapelyV sobotu 7. prosince se v boskovickém Prostoru konala premiéra filmového záznamu koncertu legendy boskovického bigbítu SILVER BAND „Silver Band live 35 let – výroční koncert“. Ten se uskutečnil 15.prosince 2018 v boskovické Sokolovně, kde zaznělo 22 největších hitů v podání tzv. Silver Band Revivalu, ale dokonce i s několika původními členy kapely v poslední třetině koncertu. Film trvá 2 hodiny 20 minut a předesílám, že jde o vpravdě profesionální počin po všech stránkách!

Film nejdříve uvedli kytarista a zpěvák Petr Krkavec a baskytarista Dušan Koutný, kteří se zasloužili nejen o reunion Silver Bandu, ale také o vznik koncertního filmu. Prezentace byla vskutku výživná a pro rockové (a obecně hudební) fanoušky poutavá a poučná. Poučná v tom, kolik se skrývá práce, úsilí a potu, když se dělá muzika poctivě, byť v amatérských podmínkách. A pokud se měl koncert stát trvalou památkou, jeho realizace si žádala neotřesitelnou kvalitu. Live zvuk a jeho záznam měl na starosti Pavel Vlach. Na pódiu bylo například pro zpěvy rozmístěno sedm mikrofonů, neb zpívali všichni aktéři, bicí byly nazvučeny deseti (!) mikrofony, snímáno bylo osm nástrojových stop, vzniklo celkem 46 GB zvukových dat! Světelný park byl také na profesionální úrovni (Michal a Jiří Čmelovi). Koncert byl snímán osmi kamerami (Milena Dopitová, Marek Krkavec). A pak už to stálo a padalo s Dušanem Koutným (editace a mix zvuku) a Petrem Krkavcem (konečný mix a mastering zvuku, video edit a produkce).

Kapelu Silver Band založil v roce 1982 kytarista, zpěvák a skladatel Pavel „Silver“ Koudelka. A jak přišel k přezdívce, jež dala název i kapele?„Jako kluk si zlomil nohu, chodil o berlích a pak chvíli kulhal. Tehdy byl oblíbený Stevensonův Ostrov pokladů, kde je jednou z postav námořník John Silver s dřevěnou nohou. Proto od kamarádů dostal takovou přezdívku,“ vysvětlil Petr Krkavec, mimochodem jeho synovec. Zanedlouho se kapela stala v podstatě kultovní kapelou regionu, neboť na rozdíl od jiných sázela především na vlastní tvorbu. Muzikanti se samozřejmě inspirovali západní muzikou, ovšem texty reflektovaly dobu budování rozvinuté socialistické společnosti. Samozřejmě nechyběly ani satirické reflexe tehdejšího režimu; tehdy se takovým písním říkalo o zlatou mříž. Na koncerty Silver Bandu (posléze po zákazu anglického názvu S-Bandu) chodily do sálů kulturních domů, sokoloven a hospod stovky příznivců. Ti nosili název kapely na bundách a tričkách. Kapela se rozpadla v roce 2000. Zůstaly po ní tři desítky autorských písní, které se staly skutečnými hity a fanoušci si je pamatují dodnes. V letech 2014 a 2015 se Silver Band vrátil na pódia ve dvou nadšeně přijatých koncertech, dokonce pomýšlel na opravdový comeback, jenže frontman Silver 3.července 2016 zemřel. Silver Band tak definitivně skončil. Jména členů, kteří prošli silverovskou anabází, celé Boskovicko stále skloňuje ve všech pádech: Pavel „Silver“ Koudelka, Josef Koudelka, Jan Koutník, Pavel Kozelek, Martin Hruška, Václav Kropáček, Dan Chlup, Pavel Ošmera…

silver band boskovice

Ovšem Petr Krkavec to tak nemínil nechat. Písně svého strýce, který ho učil jako kluka hrát na kytaru, zůstaly pouze na jediném nosiči, který skupina vydala – kazetě „Zadarmo drahé“ (1994). A samozřejmě v paměti fanoušků. „Kroky“, „Otesánek (Dědek s Babkó)“, „Máňa“, „Plukovník“, „Suterénní byt“, „Flašky šedé“, Requiem“, „Evženova dieta“, „Santana“ (mistrovská instrumentálka), lidovka „A když bylo před kostelem“ či „Koláčky“ (vtipná coververze „Another Brick In the Wall“ od Pink Floyd), to jsou jen některé z majstrštyků Silverů. Ale mezitím vyrostla další generace posluchačů dobrého hard-rocku, v němž jsou naprosto přirozeně rozpuštěny prvky punku, art-rocku i moravského folklóru. Dochází k renesanci starého dobrého bigbítu. A tak Petr Krkavec založil Silver Band Revival. První veřejné vystoupení se uskutečnilo 3.června 2016 v rámci megakoncertu Návrat legend v letním kině v Boskovicích. „Další reakce jsem vnímal jako rozpačité a občas rozporné,“ vyprávěl při premiéře filmu „Silver Band live 35 let – výroční koncert“ Dušan Koutný. „Hráli jsme to jen akusticky na španělky. Sice se připomněly písničky, ale nebyl to ten živelný bigbít, co dělal Silver. Do toho diskuse na sociálních sítích, kdo je vlastně Silver Band a kdo Revival, takže jsem si položil otázku: Tak co dál?…Nebo nic? Ale Petr byl plný odhodlání.“ Petr Krkavec se opravdu nevzdal, a nakonec strhl svým odhodláním ostatní. A protože chtěli hrát opravdového Silvera, dokoupili patřičné vybavení (pedal-boardy, efekty, comba atd.). Dokonce se k nim přidal původní silverovský klávesák Pavel Ošmera. Nazkoušeli v plném rockovém zvuku 22 původních písní; do budoucna pochopitelně zamýšlejí oživit repertoár kompletní. „Zachránili jsme naše okresní kulturní dědictví,“ poznamenal Krkavec.

Ve filmu z památného výročního koncertu tedy uvidíte a uslyšíte hrát na plné pecky Silver Band Revival ve složení Petr Krkavec (kytara, zpěv), Zdeněk Bušina (kytara, zpěv), Dušan Koutný (baskytara, zpěv), Karel Kučera (bicí, zpěv) a Pavel Ošmera (klávesy, zpěv). Posledně jmenovaný se pak připojuje k Silver Bandu s dalšími původními členy: baskytaristovi a zpěvákovi Martinu Hruškovi (mimochodem frontman dnes nejpopulárnější boskovické skupiny Třetí zuby), kytaristovi Václavu Kropáčkovi a bubeníkovi Danu Chlupovi. V poslední části jsou pak na pódiu všichni pospolu…

Užijte si to!

Silver band "live" 35 let - výroční koncert v HD