Koncert Randy Brecker & AMC TRIO
Randy Brecker

Koncert Randy Brecker & AMC TRIO

24. ročník přehlídky jazzu a world music vyvrcholí 9. prosince koncertem v Kulturním centru Novodvorská, na kterém zahraje americký trumpetista Randy Brecker se slovenským bandem AMC TRIO ve složení Peter Adamkovič – klavír, Martin Marinčák – kontrabas, Stanislav Cvanciger – bicí a jako host se představí kytarista Samuel Marinčák.

O tom, že je Randy Brecker, velmistr hry na trubku a křídlovku, svědčí dlouhý seznam jmen těch, se kterými hrál a kteří tvořili jazzovou historii 21. století (Art Blakey, Charles Mingus, Bill Cobham, Jaco Pastorius). Zvuk jeho trubky s výrazně melodickým stylem ozdobil také nejazzové nahrávky Lou Reeda, Dire Straits, Bruce Springsteena a nechyběl ani na Simonově přelomovém albu Graceland. Výčtem jeho úspěchů by se dalo pokračovat ještě dlouho. S bratrem Michaelem (saxofonistou, považovaným za nástupce Johna Coltranea) vedli kapely Dreams a The Brecker Brothers, s nimiž přivedli na svět nejinovativnější jazz-rockové fúze v hudební historii. The Brecker Brothers vydali řadu špičkových alb, z nichž nejpopulárnější je Heavy Metal Be-bop z roku 1978 s velehitem East River. Za poslední společné album Out of the Loop získali cenu Grammy. Oba také hrávali v kapele Franka Zappy.

Randy vystoupil v Praze již mnohokrát. V rámci Jazz meets World se představil 5. května 2010, kdy spolu s basistou Georgem Mrazem a bubeníkem Anthonym Pinciottim doprovázel pianistku Lynne Arriale.

Na koncertě v KC Novodvorská si s ním zahraje AMC Trio, které patří k tomu nejlepšímu, co nabízí současná slovenská jazzová scéna. Spolupráce trojice prešovských muzikantů s maestrem Breckerem začala v roce 2011, vydali společné album One Way Road to My Heart (2013).

Společná kariéra hudebníků AMC Trio začíná v roce 1993. Postupně se trio orientuje výhradně na interpretaci autorské hudby, pod kterou se podepisují všichni členové. Ve svých kompozicích často překračuje rámec zažitých jazzových postupů a sahá i po mimojazzových hudebních zdrojích. Hudba AMC tria čerpá z různorodosti a elegantní zpěvnosti předkládaných témat inspirovaných například i populární hudbou, nebo nápěvy z východoslovenského folklóru.

AMC trio není triem jednoho lídra, ale bandem tří rovnocenných členů, jejichž vzájemná odlišnost se spojuje do vyváženého celku. Trio během své existence spolupracovalo s mnoha hosty, jako např. s Peterem Lipou, Reginou Carter a dalšími. Že taková spolupráce vyzní skvěle, určitě uslyší i návštěvníci prosincového koncertu.

RANDY BRECKER & AMC TRIO – 9. 12. 2019 19:30 Kulturní centrum Novodvorská 151, Praha 4

AMC Trio - Beauty Of The Coming Sun

AMC Trio feat. Peter Lipa - Because Of Your Sad Eyes