Festival Ibérica uctí speciálním koncertem památku Joaquína Rodriga
Virginia Delgado

Festival Ibérica uctí speciálním koncertem památku Joaquína Rodriga

V roce 2019 bylo po celém světě věnováno nespočet kulturních akcí fenoménu španělského skladatele Joaquína Rodriga, od jehož úmrtí uplynulo letos 20 let. Festival Ibérica se také rozhodl vzdát hold jednomu z nejvýznačnějších španělských skladatelů 20. století výjimečným orchestrálním koncertem, jehož těžištěm bude Rodrigova hudba. Koncert nazvaný In memoriam Joaquín Rodrigo se uskuteční 8. prosinceBesedním domě.

Od autora nejslavnějšího kytarového koncertu Aranjuez zazní na koncertě neméně populární Fantazie pro šlechtice v podání brilantního kytaristy Rubéna Pareja, na Rodrigovu hudbu rovněž zatančí španělská tanečnice Virginia Delgado. V rámci koncertu proběhnou i české premiéry skladeb španělských autorů Pedra Sosy, Andrése Valera-Castellse a Ángeles López Artigy. Sólového partu bicích nástrojů ve Valerově skladbě se ujme Anton Ždanovič. Španělský dirigent a velký propagátor Janáčkovy hudby Robert Ferrer bude řídit orchestr Czech Virtuosi.

 „Tímto atraktivním koncertem uzavírá festival Ibérica sezónu 2019 a můžeme se zde těšit nejen na nádhernou Rodrigovu hudbu ale i na skvělé interprety, stylový tanec a v neposlední řadě i na sklenku dobrého španělského vína,“ říká umělecký ředitel festivalu Petr Vít.

Koncert se koná pod záštitou Velvyslanectví Španělska a ve spolupráci s Valencijským institutem kultury a nadací Victoria a Joaquín Rodrigo. Vstupenky na koncert jsou k zakoupení v prodejní síti GoOut.

HISTORIE FESTIVALU IBÉRICA

Za dobu svého trvání se stala Ibérica významnou kulturní akcí, která dávno překročila rámec regionu a vytvořila unikátní prostor pro setkávání španělských, latinskoamerických, českých a slovenských umělců. Festival se těší konstantně vzrůstající popularitě – na minulý ročník zavítal rekordní počet návštěvníků – úctyhodných 4500. Ibérica se stala významnou kulturní akcí, která patří k největším festivalům svého druhu v celém středoevropském prostoru.

Začátky festivalu Ibérica jsou téměř filmové. Prvotním impulsem bylo setkání dvou bratranců – Jiřího Pištěláka a kytaristy Petra Víta, žijícího v té době v Andalusii. Právě v jejich hlavách se zrodila myšlenka uspořádat jedinečný festival iberoamerické kultury, pro který si vybrali Boskovice jako místo s bohatou kulturní historií a neopakovatelnou atmosférou. Neméně důležité bylo setkání s rodinou Mensdorff-Pouilly, s jejíž podporou se podařilo uspořádat první úspěšný ročník festivalu. Boskovice tak poskytovaly celých jedenáct let své prostory s neopakovatelnou atmosférou nejen pro pořádání koncertů, ale také tvůrčích dílen, na kterých si účastníci navzájem předávali své umělecké zkušenosti.

Po jedenácti úspěšných ročnících v Boskovicích festival přijal novou výzvu. Svoje brány otevřelo v roce 2015 Ibérice město Brno. Přesun hlavních aktivit do Brna přinesl širší možnosti kulturního vyžití pro obyvatele jihomoravské metropole i novou motivaci realizačnímu týmu. V jedinečných brněnských kulisách hradu Špilberk či v nádherných sálech historických budov vytvořili festivaloví návštěvníci neopakovatelnou atmosféru. Festival Ibérica, původně orientovaný na kulturu iberského poloostrova zároveň rozšířil svůj záběr, nabídl prostor také všem ostatním španělsky či portugalsky mluvícím zemím a stal se tak festivalem iberoamerických kultur.

Každý rok se mohou návštěvníci festivalu těšit na temperamentní španělskou a latinskoamerickou hudbu v podání talentovaných muzikantů, strhující vystoupení flamenkových tanečnic a tanečníků, hudební a taneční tvůrčí dílny, stejně jako na rozmanité doprovodné aktivity. Mezi ně patří např. výstavy španělských umělců, ukázky ze španělské a latinsko americké kinematografie či degustace španělských vín a delikates.

Brány festivalu, jehož umělecká hodnota je díky všem umělcům vystupujícím na festivalu velmi vysoká, jsou otevřené všem zájemcům o iberoamerickou kulturu. Každý z ročníků je něčím výjimečný a zcela neopakovatelný. Atmosféra slunného léta v kombinaci s horkokrevnou hudbou a tancem však prostupuje napříč všemi ročníky festivalu a Ibérica se stává prostorem pro stále nová setkání, propojování odlišností kultur a tradic.

Zdroj: tisková zpráva