Echoes of JazzFestBrno zakončili Aaron Parks a Shai Maestro

Echoes of JazzFestBrno zakončili Aaron Parks a Shai Maestro

Echoes of JazzFestBrno, SONO Brno, 17.11.19.2019

Třetí, závěrečná ozvěna letošního, vynikajícího JazzFestuBrno byla jeho opravdu důstojným zakončením. Dvojkoncert nabídl možnost porovnání dvou kapel výborných pianistů Aarona Parkse a Shai Maestra.

Americký elektrický kvartet Aarona Parkse, který už vystupoval v Brně před třemi lety v kvartetu Dhafera Youssefa, uvedl sváteční nedělní večer výhradně skladbami z jejich posledního CD Little Big. V poklidných skladbách Rising Mind a The Trickster se střídal v sólech kytarista Greg Tuohey a kapelník na Steinway piano a Fender Rhodes elektrické piano. Basista David Ginyard a bubeník Tommy Crane vzorně doprovázeli oba sólisty. Aaron Parks s červenou plackou mile překvapil diváky připomínkou 30.výročí Sametové revoluce. V dalších delších skladbách Good Morning, Professor Strangeweather a Small Planet se rozvíjely neobvyklé improvizace všech muzikantů. Největší odezvu diváků měla závěrečná Kid, nejen díky které si spokojení diváci vynutili ještě intenzivnější přídavek.

Shai Maestro také není neznámým hudebníkem, hrál pět let v triu Avishai Cohena, předvedl vícekrát svoje umění na českých jazzových festivalech. Shai Maestro Trio naplnilo vrchovatě očekávání silného jazzového zážitku na závěr JazzFestuBrno. Skvělý izraelský pianista Shai Maestro s peruánským kontrabasistou Jorgem Roederem a novým člen tria, útlým, izraelským bubeníkem Ofri Nehemyaem předvedli mistrovsky Zloděje snů, jejich aktuální CD The Dream Thief. Po úvodní baladě Choral se trio rozjelo zejména v titulní The Dream Thief. Následující skoro free jazzovou skladbu s názvem What else needs to happen? zvládli bravurně. Další originální skladby Shai Maestra From One Soul to Another, Angelo a Lifeline nadchly celé SONO dokonalou souhrou tria a předávanou energií.

Po dvou skvělých přídavcích A Moon’s Tale a New River, New Water musel Shai Maestro uklidňovat nadšené obecenstvo sólovou improvizací na slavnou Chaplinovu skladbu Smile.

Shai Maestro potvrdil svoje příjmení, mistrovské vystoupení. Opravdu intenzivní jazzový zážitek! Titulní skladbu The Dream Thief a všechny tři přídavky si můžete poslechnout na níže uvedeném videu.

Další koncerty Shai Maestro Tria můžete stihnout 27. listopadu v pražském Atriu a 28. listopadu v Trutnově.

Navíc 25.dubna 2020 se chystá v rámci JazzFestuBrno jedinečný koncert tria Avishai Cohena se Shai Maestrem a Markem Guilianou u příležitosti Cohenových padesátin s repertoárem nahrávky Gently Disturbed z roku 2008.