PHRONESIS nadchlo Jazz TIBET Club Olomouc

PHRONESIS nadchlo Jazz TIBET Club Olomouc

Jazz Tibet Club, Olomouc, 30.10.2019

Jazzové trio Phronesis si vybralo velmi trefně svůj název, který se ve starém Řecku používal pro moudrost nebo inteligenci, a právě takový je jejich hudební projev, plný nápaditých melodií a rytmů, chytře a dokonale provedených improvizací.

Dánský basista Jasper Høiby, britský pianista Ivo Neame a švédský bubeník Anton Eger tvoří jedinečné evropské trio, které zaujalo natěšené obecenstvo v olomouckém Jazz Tibet Clubu hned od první skladby Emerald Horseshoe z jejich aktuálního, posledního CD We Are All. Koncert byl ryze akustický, precizní klavírní improvizace se rozvíjely nad bytelným základem basy, podporované skvělým rytmickým doprovodem bicích. V dalších dlouhých skladbách Untitled#2, 67000 mph, Kite For Shameless, Zieding prokázal Phronesis, proč je považován řadou jazzových znalců za nejvíc vzrušující a vynalézavé evropské klavírní trio od dob e.s.t.

Závěrečná skladba A Silver Moon nadchla celý klub natolik, že si vyžádala prodloužení koncertu plného mimořádné volnosti v hudební interpretaci a intuitivní empatie mezi všemi muzikanty. Přídavek One For Us, úvodní skladba z výše zmíněného posledního jejich CD, vycházející z ostinátní basové figury, excitoval všechny přítomné zejména na závěr Anton Eger strhujícím sólem na bicí, jak můžete posoudit na níže uvedeném video záznamu od cca osmé minuty.