Kapela Vertigo vydává nové studiové album
Vertigo

Kapela Vertigo vydává nové studiové album

Kapela Vertigo vydává nové studiové albumSaxofonista MARCEL BÁRTA, pianista VOJTĚCH PROCHÁZKA, cellistka a zpěvačka DOROTA BAROVÁ, trumpetista OSKAR TÖRÖK, basista RASTISLAV UHRÍK a bubeník DANIEL ŠOLTIS jsou velmi výrazné osobnosti česko-slovenské hudební scény, které spolu pod názvem VERTIGO již 17 let vytvářejí hudbu, která nezná hranic, vydává se novými směry a prozkoumává stále nové kompoziční, interpretační i zvukové možnosti. Po třech letech od posledního alba (Nononononininini, 2016) vydává VERTIGO nové, celkově již sedmé album, s názvem DALEKO. Invencí, energií a schopností vyprávět příběhy skrze hudbu je VERTIGO zase o kus dál, dalo by se říci, že optikou předchozí tvorby novém album nepřekvapí tím, že opět překvapí. Kapela zde, jako již na předchozích albech, využívá zvukových možností elektroniky v kombinaci s akustickými nástroji, jimž dávají vyniknout mimořádné hráčské schopnosti všech zúčastněných hudebníků. Autory většiny skladeb jsou MARCEL BÁRTA a VOJTĚCH PROCHÁZKA, ale vlastní kompozice zde mají i tři další členové kapely.

Album DALEKO vzniklo ve studiu Sono Records ve spolupráci se zvukovými mistry Milanem Cimfem a Pavlem Karlíkem. Na obalu a bookletu alba jsou použity výtvarné motivy vycházející z tvorby Marcela Bárty, autorem grafické koncepce bookletu je Jakub Spurný (Studio Najbrt). Album bylo podpořeno grantem Ministerstva kultury ČR i Magistrátu hl. m. Prahy a distribuuje jej společnost SUPRAPHON, ve fyzické i digitální podobě. Také v e-shopu Animal Music je tradičně k dispozici ve formátech CD, WAV a MP3.

Kapela VERTIGO je držitelem ceny Anděl za nejlepší jazzové album roku pro svůj eponymní debut z roku 2005 (Amplión Records) a pro čtvrté album „Metamorphosis“ (Animal Music, 2011). Alba „Vertigo Quintet & Dorota Barová“ (Animal Music, 2008), „Taj“ (Animal Music 2014) i „Nononononininini“ (Animal Music 2016) získala nominaci na tutéž cenu. Všichni členové kapely jsou aktivní v mnoha dalších hudebních seskupeních a projektech: MARCEL BÁRTA (Muff, Tomáš Hobzek Quartet), DOROTA BAROVÁ – držitelka ceny Anděl za sólové album Iluzja (Tara Fuki, Dorota Barová Trio, Tellemark, kapela Anety Langerové), VOJTĚCH PROCHÁZKA (Bansal Band, Mikoo, Dechovka), OSKAR TÖRÖK (Wojtek Mazolewski Quintet, Beata Hlavenková), RASTISLAV UHRÍK (Lanugo, Martin Brunner Band, Sisa Feher), DANIEL ŠOLTIS (-123 minut, MaBaSo).

Křest alba DALEKO spojený s koncertem proběhne 13. ledna 2020 od 19:00 hodin v pražském klubu Jazz Dock.