24. Mezinárodní festival jazzového piana nabídne přehlídku hráčské originality

24. Mezinárodní festival jazzového piana nabídne přehlídku hráčské originality

Program již 24. ročníku MFJP je tradičně pestrý. Královské klavírní disciplíně bude věnováno osm různorodých sólových recitálů špičkových hudebníků tří kontinentů, které proběhnou během čtyř pražských večerů v termínech od 25. listopadu do 18. prosince. Těšit se můžeme na umělce jako Sunna Gunnlaugs, Andreas Ulvo, Greg Burk či Chris Gall.

Že i letošní MFJP bude mimořádný, naznačil ostatně už jarní prolog festivalu v režii Larryho Willise. Po setkání s legendou jsou na řadě koncerty talentů na vrcholu sil.

25. listopadu v žižkovském Atriu

S nadsázkou bychom mohli říci, že úvodní dvojkoncert 25. listopadu v žižkovském Atriu proběhne ve znamení ohně a ledu. Z našich pódií již dobře známá virtuózní hráčka Sunna Gunnlaughs z Islandu totiž jako kdyby ve svojí hudbě převáděla do tónů povahu rodného ostrova. Jako leží Island na sopečném rozhraní mezi Evropou a Amerikou, také inspirační zdroje pianistky zahrnují principy swingujícího, rytmicky průrazného jazzu amerického střihu i klasicizující vlivy jazzu evropského.

Sunna Gunnlaugs Reykjavik Jazz Festival 2015

Do nálady večera výborně zapadne všestranný italský, na pařížské scéně působící hudebník Giovanni Mirabassi. Hráč světové úrovně, který v mládí doprovázel na italských koncertech i Cheta Bakera či Steva Grossmana, přitom začal s klavírní průpravou relativně pozdě a vlastně jako samouk.

Dnes se Mirabassi těší z úspěchů v řadě evropských zemí a také v Japonsku. Podílel se na více než dvaceti deskách. Jako pianistu si ho vybral například šansoniér Léo Ferré.

Libertango - Giovanni Mirabassi

Druhý večer 4. prosince v Nuselské radnici

Také druhý večer festivalu 4. prosince v koncertním sále Nuselské radnice symbolicky překlene scény severské a jižanské. Charismatický norský skladatel, pianista (ale také varhaník, zpěvák a portrétní fotograf, zaměřený na snímky kolegů-muzikantů) Andreas Ulvo patří k nejinvenčnějším představitelům dnešního skandinávského jazzu. Nejznámější je jako leader Eple Trio či spoluhráč na deskách hvězdného trumpetisty Mathiase Eicka, s nímž točil pro label ECM. Na kontě má také dvě sólová alba. Jako doma se cítí v oboru svobodně proměnlivých nálad sólového recitálu.

Andreas Ulvo piano solo "Once I was a bird" @ Inage Candy

Rozjímavou hudbu Andrease Ulva vyváží izraelský novátor Uriel Herman, který proslul kombinací blízkovýchodních hudebních genů s dramatickou interpretací, inspirovanou vedle jazzu také rockovou hudbou. S chutí zařazuje do programu krom vlastních skladeb i svérázné úpravy písní Nirvany, Davida Bowieho nebo Radiohead. Je znám především razantním hraním s vlastním kvartetem i početnějšími sestavami zahrnujícími např. etnické nástroje, o to zajímavější bude sledovat ho ve zcela samostatném bloku.

Uriel Herman Quartet Live in Nuits du sud Festival: Hayu Leylot

Třetí večer 13. prosince v Nuselské radnici

Třetího večera 13. prosince v prostorách Nuselské radnice nabídne festivalová dramaturgie přátelskou konfrontaci amerického, do italského prostředí přesídlivšího hráče Grega Burka a jeho německého klavírního kolegy Chrise Galla. Greg Burk má zázemí v klasické hudbě, kterou Greg začal studovat na University Of Massachusetts. Jenže zároveň mu učaroval jazz a do tajů improvizace ho zasvětil legendární saxofonista Yusef Lateef. Následovala další, již jazzová studia na New England Conservatory Of Music, ale hlavně inspirativní setkání s Danilem Pérezem či Paulem Bleyem. V roce 2002 na sebe upozornil úspěšným profilovým debutem Checking In. Nejčerstvějším Burkovým počinem je lyrická deska As A River.

Greg Burk - solo piano at Piano im Pool

Šíře záběru německého hráče Chrise Galla je překvapující, ale ještě víc udiví důvěryhodnost jakékoliv muziky, do které se pustí. Vždyť má za sebou desky s kapelou Taalis, vedenou indickým hráčem na sitar Shakirem Khanem, s mnichovským písničkářem a elektronickým muzikantem Enikem, hrál world music, pop i rock. Našel se i v duech např. s kytaristou Andreasem Dombertem či perkusistou Bernhardem Schimpelsbergerem. Kouzlu sólového klavíru dal průchod na desce s titulem Piano Solo (2015). Jako žhavou novinku přichystal na listopad 2019 výtečné album Mythos, natočené v duu se saxofonistou Mulem Francelem.

Závěrečný večer 18. prosince v žižkovském Atriu

Závěrečný večer festivalu 18. prosince proběhne opět v žižkovském Atriu. Dobrým zvykem dramaturgie MFJP je zařazovat do programu také reprezentanta zdejší scény. Kristina Barta už dávno dokázala, že na mezinárodní úrovni obstojí. Na scéně se objevila v roce 2010 v groove/funk/jazzové kapele Kikina B. Osobité podobě moderního jazzu se poté věnovala v Kristina Barta Trio, které se v roce 2016 probojovalo do finále Euroradio Jazz Competition a vystoupilo v Amsterodamu. Pozitivní ohlas vyvolalo také album EMA29 (2017), vydané u rakouského labelu Alessa Records. Kristina Barta vystupuje napříč Evropou jak se svým kvintetem Event Horizon, tak v sólových recitálech. Účastnila se i prestižního Montreux Jazz Festival.

Kristina Barta Trio (Montreux Jazz Festival 2018, Jam session's backing band )

Tradičně silnou polskou scénu bude zastupovat Marcin Wasilewski. V jazzových kruzích na sebe upozornil už v osmnácti letech jako spoluhráč Tomasze Stańka. Muzikantská cesta ho vedla k prestižnímu německému labelu ECM, který má v katalogu jak pianistovy nahrávky s Tomasem Stańkem, tak čtveřici kapelnických alb s Marcin Wasilewski Trio. Wasilewski spolupracoval i s veličinami jako Jan Garbarek, Bobo Stenson, John Surman, Joe Lovano či Manu Katche.

Marcin Wasilewski Trio - Austin (Live) | ECM Records

24. Mezinárodní festival jazzového piana
  • Sunna Gunnlaugs, Giovanni Mirabassi, 25. 11. 2019 19:30 | Atrium, Čajkovského 12
  • Andreas Ulvo, Uriel Herman, 4. 12. 2019 19:30 | Nuselská radnice, Táborská 30
  • Greg Burk, Chris Gall, 13. 12. 2019 19:30 | Nuselská radnice, Táborská 30
  • Kristina Barta, Marcin Wasilewski, 18. 12. 2019 19:30 | Atrium, Čajkovského 12