Crosscurents trio - BARTS, Voll Damm Barcelona Jazz Festival, 9.11. 2019
©LORENZODUASO

Crosscurents trio – BARTS, Voll Damm Barcelona Jazz Festival, 9.11. 2019

Dave Holland na kontrabas, Zakir Hussain na tabla a Chris Potter na saxofony… Není to náhodou trio snů? Kombinace těchto tří mistrů slibovala velmi záživnou podívanou, na kterou se i v těchto poněkud složitých časech zde v Katalánsku přišlo podívat slušně početné publikum.

Zakir rozjel celou show na tabla, aby se k němu po chvíli připojil Dave a začali tak krásnou konverzaci. Do tohoto dialogu se zanedlouho vložil i Chris a trio šlapalo hned od začátku na plné obrátky. Dave nás ve své skladbě Lucky seven potěšil mistrovským sólem hned v úvodu koncertu a užil si také pár pěkných výměn se Zakirem. Pak se dostal ke slovu Chris Potter a na závěr skladby předvedl své bleskurychlé ruce opět Zakir.

Další věc byla právě z jeho tvorby a jedná se o poctu Johnu McLauglinovi – J Bai. Chris na tenor skutečně válí a Zakirova rychlost a technika je doslova dechberoucí. Po této skladbě se Dave chopil mikrofonu a začal slovy: “Vidíte, jak si to hraní užíváme?” a poté představil své spoluhráče a vzdal jim úctu.

Ve třetí skladbě Three crosses od Chrise Pottera jsme opět byli svědky virtuózní konverzace 3 géniů. Neuvěřitelné napojení, sehranost a čirá radost z hudby, z tvoření, z přítomného okamžiku… Závěrečné vyvrcholení skladby ve společné improvizaci bylo prostě geniální.

Konverzace, vzájemné odpovídání, magické momenty… To vše tento koncert hojně nabízel. Příjemné a dojemné bylo střídání se v uvádění skladeb a vyjadřování úcty ke spoluhráčům. Po celou dobu koncertu mistři hýřili úsměvy a hraní a interakci si neskutečně užívali. Energie z pódia byla opravdu pozitivní a velmi nabíjející, za což se jim diváci odvděčili naprosto zaslouženými ovacemi ve stoje a vynucení si přídavku.

Musím podotknout, že Dave má úžasná nápaditá a melodická sóla. Říkal jsem si, že jen jeho bych vydržel poslouchat klidně celý večer. A věřím, že se mi alespoň letmo podařilo nastínit, jaké to bylo, když se k němu přidali výše zmínění dva géniové.

Tento večer vše dávalo smysl a hudba byla nadpozemsky naplňující.

Setlist převzat z koncertu v Římě před několika dny (v Barceloně byl velmi podobný): Lucky seven, J Bai, Three crosses, Mazad, Island feelings, Ziandi, Suvarna, Good Hope, Bedouin Trail

Foto: ©LORENZODUASO