V prosinci čeká katedrálu sv. Petra a Pavla v Brně a farní kostel ve Valticích znovuuvedení Jazzové Mše Jaromíra Hniličky

V prosinci čeká katedrálu sv. Petra a Pavla v Brně a farní kostel ve Valticích znovuuvedení Jazzové Mše Jaromíra Hniličky

Jsou to již tři roky, kdy Brno opustil trumpetista a skladatel Jaromír Hnilička. K připomenutí jeho památky se na den přesně, tedy 7. prosince, ve farním kostele Nanebevzetí Panny Marie ve Valticích znovuuvede jeho nejzásadnější dílo Jazzová Mše. Druhý vzpomínkový koncert se uskuteční v katedrále sv. Petra a Pavla 10. prosince. Zavzpomínat přijdou nejen hudební osobnosti z Hniličkova nejbližšího okolí, ale i umělci, které on v životě inspiroval.

Jaromír Hnilička byl trumpetista orchestru Gustava Broma, učitel, kolega, hudební experimentátor, vynálezce, milovník žen a dobrého humoru. Za svůj život získal mnoho podobných titulů. Ovšem jeden bude přetrvávat věčně. Byl to především vynikající skladatel. Jeho dílo Jazzová Mše, se dočkala nejen celorepublikového, ale i mezinárodního uznání. Jako první jazzová mše, která kdy byla na starém kontinentu napsaná, obdržela děkovný dopis z papežské kanceláře Jana Pavla II.

V roce 2008 z iniciativy Josefa Buchty byla mše rozšířena a široké veřejnosti nově představena.

„Jazzová mše mě provází mým hudebním životem. Na JAMU jsem o ni psal dokonce i diplomovou práci. Možná už v té době ve mě zrála myšlenka ji rozšířit o komorní orchestr a v podstatě dopracovat. Hodně jsem na Jardu tlačil, aby tak učinil. Nebylo to jednoduché, ale povedlo se. V roce 2008 proběhla v bazilice na Starém Brně obnovená světová premiéra a následovalo turné po moravských kostelech, které provázelo obrovské nadšení diváků. Jardovi se povedlo propojit tři rozdílné světy v jeden kompaktní celek. Jazzový big band, klasický orchestr a pravoslavné sbory.“ doplňuje.

V prosinci čeká katedrálu sv. Petra a Pavla v Brně a farní kostel ve Valticích znovuuvedení Jazzové Mše Jaromíra Hniličky

Hniličkovy sólové trubky se pro tyto dva vzpomínkové večery ujme slovenský rodák Juraj Bartoš. Kapelník a trumpetista Bratislava Hot Serenaders a Melodymakers Ondřeje Havelky. Big bandových partů se stejně jako tehdy před lety opět zhostí B-Side Band bandleadra Josefa Buchty, který doplní komorní orchestr složený z muzikantů brněnské filharmonie. Pravoslavné sbory bude i letos zpívat Ars Brunensis Chorus. To vše pod taktovkou dirigenta Dana Kalouska. Verše, které budou krásným pojítkem mezi jednotlivými částmi, přednese herec Městského divadla a moderátor ČRo Brno Zdeněk Junák.

Zavzpomínat přijdou nejen hudební osobnosti z Hniličkova nejbližšího okolí, ale i umělci, které on v životě inspiroval.

„Architektonické památky stojí a stát budou, ale živé umění se musí hrát, aby se nezapomnělo. Je to výjimečné dílo, které je hodno široké pozornosti. 7. prosince 2016 nás Jaromír Hnilička opustil. Na den přesně jsme se rozhodli jeho mši znovuuvést a připomenout světu. Budu rád, když se vzpomínky na Jaromíra a jeho dílo stanou tradicí.“ doplňuje a srdečně zve Josef Buchta.

Vstupenky jsou již v prodeji v síti GoOut.cz a v kamenné prodejně Indies na Poštovské 2.
K dostání i v TIC Brno, TIC Valtice a ve Stodole vinařství Chateâu Valtice.

Záštitu nad projektem převzali primátorka statutárního města Brna Markéta Vaňková, hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek, starosta města Valtice Pavel Trojan a brněnský diecézní biskup Mons. Vojtěch Cikrle. Akce probíhá za finanční podpory statutárního města Brna, Jihomoravského kraje, městské části Brno-střed a města Valtice.

Zdroj: tisková zpráva