Novou sezonu Jazz & World Music zahájí Dan Tepfer s disklavírem

Novou sezonu Jazz & World Music zahájí Dan Tepfer s disklavírem

Filharmonie Brno zahajuje ve středu 23. října sedmou sezonu cyklu Jazz & World Music, při níž v šesti večerech představí hudebníky z Evropy i zámoří.  Hned na úvod abonentní řady je připravena lahůdka: Dan Tepfer ve svém programu Natural Machines zahraje na Yamaha disklavír – akustický nástroj se zabudovanou elektronikou. Ten posílá Tepferovu hudbu do počítače, který data zpracuje a sám v odpověď rozezní klaviaturu. „Tóny se v reálném čase zároveň převádějí do grafické podoby a posluchači tak mají kromě hudebního i vizuální zážitek. Věřím, že pro mnohé z nich to bude opravdové dobrodružství,“ upřesnila ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová.

Sedmatřicetiletý Newyorčan vystudoval astrofyziku, což se projevuje i v jeho hudbě – oba světy organicky propojuje. Integruje počítačem řízené algoritmy do svého improvizačního přístupu.

„V Natural Machines to funguje tak, že naprogramuji jednoduchá pravidla, podle kterých počítač reaguje – a já reaguji na to, co slyším. Vizualizace, které jej doprovází, odhalují základní hudební strukturu každého kusu, při hraní se generují v reálném čase,“ popsal Tepfer projekt, který v Brně představí už ve středu.

O měsíc později do Brna zavítají dva kosmopolité s tureckými kořeny: houslista Efe Turumtay a akordeonista Nikola Zarić. Jejich projekt Via je zábavnou hudební konverzací muzikantů s etnickými kořeny a virtuozitou klasicky školených hráčů. „Posluchače čeká mix složitých rytmů a zvuků orientu a Balkánu přenesený do světa tanga, jazzu nebo klasické hudby,“ uvedl dramaturg řady Jazz & World Music Vilém Spilka.

Třetí koncert nabídne v lednu pět špičkových hudebníků. V první půli večera Davida Dorůžku, Jaromíra Honzáka a Jiřího Slavíka. V druhé pak Liama Nobleho a Paula Clarvise. Zatímco tuzemské trio se bude soustředit na pozapomenuté české melodie, duo ze zámoří představí svoji verzi West Side Story. Claris přitom staví na své zkušenosti a spolupráci s Leonardem Bernsteinem, v roce 1983 hrál totiž na bicí pod taktovkou autora a také s ním absolvoval turné po Evropě a Japonsku.

Únor a březen patří dvěma francouzským trumpetistkám. Nejprve Lucienne Renaudin Vary, vycházející hvězdě na mezinárodní scéně, která zahraje s Robert Balcar Triem a poté Airelle Besson v doprovodu akordeonisty Lionela Suareze. V dubnu jazzový cyklus uzavře program Conéxion, který je plný flamenka. „Juan Gómez „Chicuelo“ je jedním z nejvlivnějších flamenkových skladatelů a kytaristů současnosti. Společně s klavíristou Marcem Mezquidou na pódiu malují fascinující hudební obrazy plné temperamentu a vášně. Paletu instrumentálních barev obohacuje perkusista Paco de Mode,“ doplnila Kučerová.

Na cyklus Jazz & World Music mohou posluchači koupit jednotlivé vstupenky i výhodné abonmá. Ceny za jeden koncert začínají na 290 Kč, při předplatném na 140 Kč. Obojí lze koupit on-line na webu filharmonie i fyzicky v předprodeji v Besední ulici.

Program Jazz & World Music 2019/2020

23.10. 2019  Dan Tepfer: Natural Machines

Dan Tepfer – Yamaha disklavír

—————

27.11.2019  Efe Turumtay & Nikola Zarić: VIA
Efe Turumtay – housle

Nikola Zarić – akordeon 

————–

22.1.2020  Liam Noble & Paul Clarvis: WEST SIDE STORY

David Dorůžka kytara

Jiří Slavík kontrabas, klavír

Jaromír Honzák kontrabas

Liam Noble klavír

Paul Clarvis perkuse

————–

25.2.2020 Lucienne Renaudin Vary & ROBERT BALZAR TRIO

Lucienne Renaudin Vary trubka

Jiří Levíček klavír

Robert Balzar kontrabas

Kamil Slezák bicí 

—————

17.3.2020  Airelle Besson & Lionel Suarez

Airelle Besson trubka

Lionel Suarez akordeon

—————

29.4.2020  Chicuelo & Mezquida: ConÉxion

Juan Gómez „Chicuelo“ flamencová kytara
Marco Mezquida klavír
Paco de Mode perkuse

Zdroj: tisková zpráva