BEATA HLAVENKOVÁ VYDÁVÁ SVŮJ PĚVECKÝ DEBUT

BEATA HLAVENKOVÁ VYDÁVÁ SVŮJ PĚVECKÝ DEBUT

BEATA HLAVENKOVÁ VYDÁVÁ SVŮJ PĚVECKÝ DEBUTJako klavíristka a skladatelka se BEATA HLAVENKOVÁ představila na labelu Animal Music už čtyřikrát, s alby Joy For Joel (2009), Theodoros (2013), Scintilla (2015) a Bethlehem (2017).

Album Theodoros získalo cenu Anděl pro nejlepší jazzové album roku a všechna ostatní alba byla na tuto cenu nominována. Nyní přichází s novým autorským projektem s poetickým názvem SNĚ, na němž se poprvé představuje také v roli zpěvačky. Beata zde zhudebnila básně svých oblíbených autorů Petra Borkovce a Bohuslava Reynka, dvě písně opatřila svými vlastními texty, po jednom textu obsahuje album od Martina Vedeje a Doroty Barové. Hlavním hudebním partnerem při vzniku alba byl Beatě OSKAR TÖRÖK (Vertigo, Wojtek Mazolewski Quintet), zde nejen ve své tradiční roli trumpetisty, ale též jako hráč na bicí, perkuse a zpěvák. Spoluproducentem alba, který nahrávky opatřil kytarovými party, je její manžel PATRICK KARPENTSKI.

Název SNĚ popisuje ve výstižné zkratce, co všechno album obsahuje a z čeho se skládá: BÁSNĚ, PÍSNĚ, SNĚNÍ.

„Vždy mě fascinovalo dodávat melodii textu, který je už nositelem nějaké emoce, rytmu, někdy i harmonické nálady. Naopak mi není blízké vkládání slov do už hotové melodie“, popisuje autorka svůj přístup ke zhudebňování textů a básní.

Na albu SNĚ Beata upřednostnila písňovou formu, její tvorba tak ještě více a téměř úplně vybočuje z hranic jazzu, v nichž se kdysi pohybovala, směrem k současnému nadžánrovému písničkářství, její charakteristický a unikátní rukopis však zůstává zachován. Se snovou rovinou názvu alba koncepčně pracovala také designérka Zuzana Lednická ze Studia Najbrt při tvorbě obalu a videoklipu k písni „Husa v mlze“ – inspirovala se vědeckým znázorněním aktivity mozku během snové spánkové fáze a propojila jej se znázorněním zvukového záznamu Beatiny hudby. Album SNĚ bylo nahráno ve studiu Sono Records ve spolupráci s Milanem Cimfem a ve studiu Czechmate s Patrickem Karpentským. Nahrávky smíchal Lukáš Martinek a mastering alba provedl Matouš Godík. Album je ve fyzické i digitální distribuci společnosti SUPRAPHON a je též k dispozici na CD, mp3 a wav v e-shopu na stránkách ANIMAL MUSIC.

Nadžánrová tvorba Beaty Hlavenkové se vyznačuje jasně rozpoznatelným autorským rukopisem a citlivou a soustředěnou intepretací. Kromě své vlastní hudby píše také scénickou hudbu (VertTeDance) a filmovou hudbu (Dukla 61, Zátopek) a také hudbu pro děti (Pišlické příběhy, Óóó vajíčko, projekt Loutky v nemocnici), spolupracuje také s dětskou scénou Bajka Těšínského divadla. Dlouhodobě se věnuje pedagogické práci (New York University v Praze) a mentoringu, například v rámci stipendijního programu Nadačního fondu Magdaleny Kožené MenArt. V současné době vystupuje převážně jako sólistka nebo v duu s trumpetistou Oskarem Törökem a příležitostně také s Dorotou Barovou. V minulosti dlouhodobě spolupracovala s Lenkou Dusilovou (Baromantika, Eternal Seekers) a s mnoha dalšími osobnostmi české i zahraniční hudební scény (Iva Bittová, Dagmar Voňková, Jaromír Honzák, David Koller, Ingrid Jensen).

Koncertní křest alba proběhne 23. ledna 2020 od 19:30 hodin v pražském Paláci Akropolis.