36. Československý jazzový festival v Přerově
Camille Thurman

36. Československý jazzový festival v Přerově

Městský dům v Přerově, 24. – 26.10.2019

Letošní přerovský jazzák láká na Monkey Business a excelentní bubeníky. Tři dny jazzu čekají na přerovské publikum v předposledním říjnovém týdnu v Městském domě. Dramaturgie letošního Československého jazzového festivalu vábí hned na několik hvězd. Slovy Aleše Bendy, moderátora festivalových koncertů, programová paleta je stejně pestrá jako bohatě prostřená tabule v michelinské restauraci. Přiďte ochutnat!

36. Československý jazzový festival v Přerově

Čtvrteční festivalový koncert zahájí Jan Hasenöhrl & The Loop Jazz Orchestra. Fenomenální český trumpetista a manažer Jan Hasenöhrl je hudební osobností, která prokazuje své kvality mezi jazzmany i klasiky, aneb „through the symphony to jazz“.

Jan Hasenöhrl představí na festivalu osmičlennou skupinu sólistů The Loop Jazz Orchestra. Její projekt Jazz On Screen (Jazz na stříbrném plátně) je logickým vyústěním dlouholeté spolupráce s tvůrci filmové hudby jako jsou Lalo Schifrin, Hans Zimmer, Vladimir Cosma, Newton Howard, Danny Elfman a především Ennio Morricone. Ve festivalovém programu zazní hudba z filmů Tři dny Kondora, Mo Better Blues, The Look of Love, Poslední tango v Paříži, Výtah na popraviště, Mission: Impossible ad. Autorem aranžmá, ve kterých je a míra improvizace v citlivém poměru s tématy, je přerovský rodák a klávesista Vítek Pospíšil, jehož partnery jsou vedle trumpetového leadera Jana Hasenöhrla kytarista Lukas Chejn, basista Tomáš Uhlík, saxofonista David Farek, perkusista Camilo Caller, bubeník Ondřej Pomajsl a skvělá zpěvačka Lucie Víšková.

36. Československý jazzový festival v Přerově

Druhou kapelou čtvrtečního večera bude Juraj Griglák & Company feat. Poogie Bell. Vynikající baskytarista a kontrabasista Juraj Griglák patří mezi nejvýznamnější jazzové osobnosti na Slovensku. Jeho hudební tvorba staví na energickém a dravém fusion 80. a 90. let, do jehož kontextu jsou originálně implementovány regionální prvky.

Jeho současný hudební projekt je slovensko-americkou fúzí, jejíž repertoár staví na svých autorských kompozicích z posledních dvou sólových alb (Time To Fly, 2014; From The Bottom, 2019). S legendárním americkým bubeníkem Poogie Bellem spolupracuje Juraj Griglák už od roku 2012. Poogie Bell je vyhledávaným hráčem a producentem s multižánrovým přesahem. Kapelu doplňují vynikající newyorský saxofonista Chris Hemingway a slovenská klávesová jednička Eugen Vizváry.

36. Československý jazzový festival v Přerově

Závěr čtvrtečního koncertu bude patřit české kapele Monkey Business. Leader skupiny Roman Holý je proslulým hudebním chameleonem a zvukový mágem, v jehož producentském a skladatelském portfoliu najdeme hudební projekty jako J. A. R., Monkey Business, Sexy Dancers, Neruda, G-Point Hunters, Autopilote atd. Spolupracuje ale i s mnoha dalšími interprety či skupinami, což z něj dělá jednu z nejvýznamnějších osobností soudobé české populární hudby. Jeho tvorba je ovlivněná funkovými kořeny, ale často obsahuje též pestré žánrové přesahy a prvky od soulu, R&B, jazzu, diska, elektroniky nebo rocku až po world music, underground či psychedelii.

Skupina Monkey Business svou první desku vydala v roce 2000 (Why Be In When You Could Be Out) a od té doby jsou „Mankáči“ stálicí domácí klubové i festivalové scény, která dokáže spolehlivě roztančit nejedno pozadí a donutit k širokému úsměvu každého, kdo se ocitne v dosahu jejich jedinečných koncertních vystoupení. V současnosti má skupina na kontě 9 regulérních desek, dvě remixová CD a také dva koncertní tituly na DVD. Původní zpěvačku Monkey Business Tonyu Graves přednedávnem nahradila Tereza Černochová. Dvorním textařem kapely je Vráťa Šlapák. Na aktuální desce Bad Time for Gentlemen hostuje např. i česko-americký hammondkový král žijící v New Yorku Ondřej Pivec.

Monkey Business zahrají v této aktuální sestavě: Roman Holý – klávesy, zpěv, Matěj Ruppert – zpěv, Tereza Černochová – zpěv, Ondřej Brousek – klávesy, Olda Krejčoves – kytary, Pavel Mrázek – basová kytara, Martin Houdek – bicí.

36. Československý jazzový festival v Přerově

Páteční festivalový večer zahájí Lukáš Oravec Q feat. Danny Grissett & Seamus Blake. Kvarteto Lukáše Oravce vzniklo začátkem roku 2012 a svou kvalitou ihned zaujalo jazzové nadšence. Seskupení získalo nejvyšší ocenění v soutěži Young Faces of Slovak Jazz a zároveň cenu za interpretační výkon leadera kvartetu. Debutové album (Introducing Lukáš Oravec Quartet, 2013) bylo vyhlášeno jako nejlepší slovenské album na cenách Esprit 2013 a velmi úspěšná jsou i další alba kvartetu a jeho leadera (Piotrology, Kulosaari, Ali). Lukáše Oravce doprovodí Tomáš „Kaštan“ Baroš – basa, Marián Ševčík – bicí

Americký pianista Danny Grissett získal své hudební vzdělání na prestižním California Institute of The Arts. Vedle spolupráce s výraznými osobnostmi světového jazzu (mj. Nicholas Payton, Freddie Hubbard nebo Roy Hargrove) je signifikantní jeho dlouholeté členství v bandu Toma Harrella.

Saxofonista Seamus Blake je světoběžníkem, který se narodil v Londýně, vyrůstal ve Vancouveru a nyní žije v New Yorku. Je považován za jednoho z nejlepších saxofonistů současného jazzu. Studoval na bostonské Berklee College of Music a v roku 2002 vyhrál prestižní soutěž Thelonious Monk International Jazz Saxophone Competition. Jeho diskografie čítá 17 alb, která vydal jako leader a více než 70 titulů, na kterých se podílel jako sideman. Šest alb s jeho podílem bylo nominováno na Grammy.

36. Československý jazzový festival v Přerově

Orchestrální část přerovského festivalu obstará Jazz Dock Orchestra. Pražský klub Jazz Dock oslavil teprve své 10. výročí, ale i tato krátká doba stačila k tomu, aby se stal jedním z nejznámějších pražských jazzklubů. „Vlajkovou lodí“ Jazz Docku je stejnojmenný moderní jazzový big band, který má za sebou již rok a půl úspěšného fungování. Šestnáctičlenný soubor složený z předních domácích hráčů a hráček přináší orchestrální hudbu vycházející ze základů klasického big bandu. Těleso má dva zkušené umělecké vedoucí – trombonistu Jana Jiruchu a saxofonistu Andyho Schofielda.

Orchestr vystupuje s kombinací vlastního originálního repertoáru a skladeb světových autorů (Duke Ellington, Charles Mingus, Gil Evans aj.). Jak říká dramaturg Jazz Docku Jakub Zitko, cílem Jazz Dock Orchestra je „jednak umožnit znovu zaznít slavným kompozicím jazzové historie, ale také – a to zejména – pěstovat vlastní, autorský repertoár složený z těch nejlepších kompozic současných českých i zahraničních autorů“.

Složení orchestru: saxofony: Andy Schofield – 1. alt , Petr Kalfus – 2. alt, Marcel Bárta – 1. tenor, Suzanne Higgins – 2. tenor, Jakub Cirkl – baryton; trubky: Petr Harmáček, Oskar Török, Miroslav Hloucal, Štěpánka Balcarová; trombony: Jan Jirucha, Štěpán Janoušek, Richard Šanda, Tomas Bialko; rytmická sekce: Stanislav Mácha – klavír , Tomáš Baroš – kontrabas, Marek Urbánek – bicí nástroje.

36. Československý jazzový festival v Přerově

Hlavní hvězdou pátečního večera bude americká saxofonistka Camille Thurman & MMT.

Camille Thurman je nesmírně talentovanou zástupkyní nové jazzové generace, jejíž vokální i saxofonová virtuozita je přirovnávána k největším z hvězd historie jazzu, konkrétně například k Elle Fitzgerald ve zpěvu nebo k Dexteru Gordonovi ve hře na tenor. Jako účinkující a skladatelka spolupracovala Camille s významnou řadou ikon z oblasti jazzu a R&B (např. George Coleman, Roy Haynes, Dianne Reeves, Wynton Marsalis & the Jazz At Lincoln Center Orchestra, Buster Williams, Jack DeJohnette, Dr. Lonnie Smith, Terri Lyne Carrington a spousta dalších.).

Za svou nedlouhou kariéru už stihla koncertovat po celém světě a posbírat několik významných ocenění pro mladé umělce, mezi které určitě patří i to, že byla jmenována mezi „deset vycházejících instrumentalistek, o kterých bychom měli vědět“ (SF Jazz). Její diskografie uvádí tři vlastní tituly: Origins (2014), Inside the Moment: Live at Rockwood Music Hall (2017) a aktuální Waiting for the Sunrise (2018).

V Přerově se Camille Thurman představí v doprovodu italsko-americké sestavy MMT: Marco Marzola – kontrabas, Nico Menci – piano a Darrell Green – bicí.

36. Československý jazzový festival v Přerově

Závěrečný sobotní koncert rozehraje Marta Kloučková Q & David Dorůžka & Clarinet Factory.

Marta Kloučková je multižánrová zpěvačka, textařka a skladatelka působící na české jazzové scéně. Těžištěm její autorské tvorby je Marta Kloučková Quartet, jejž tvoří hudebníci patřící k tuzemským all-stars: Vít Křišťan – klávesy, Jan Fečo – basa, Marek Urbánek – bicí. V loňském roce této sestavě vyšlo kritiky vysoce ceněné autorské album s názvem Loving Season (vydavatelství Hevhetia), na kterém hostují kytarista David Dorůžka a soubor Clarinet Factory. A právě hudba z toho alba bude interpretována v Přerově.

David Dorůžka je český jazzový kytarista, který má hudbu vepsanou ve své DNA. Je synem hudebního producenta Petra Dorůžky a vnukem Lubomíra Dorůžky, známého českého muzikologa a hudebního publicisty. Studoval kompozici a hru na kytaru na prestižní americké Berklee College of Music.

Kvarteto Clarinet Factory samo sebe charakterizuje takto: „Představte si hudební dílnu nebo laboratoř, do níž vám dodají trochu klarinetového umění, klasické hudební vzdělání, trochu ethna, jazzu a dejme tomu i minimalismu. Vy dodáte chuť improvizovat, nakoupíte nejmodernější elektroniku a technologie, pozvete zajímavé hosty a začnete zkoumat, tvořit a hlavně komunikovat s posluchači. Z prostředí, jež vytvoříte, pak vzejde svébytný žánr, jenž může mít leccos společného se zavedeným termínem crossover, ale ještě svobodněji se dá vyjádřit jako ‚hudba bez hranic‘“.

36. Československý jazzový festival v Přerově

Druhou sobotní kapelou bude Josef Fečo & Young Gipsy Generation.

Josefa Feča není třeba přerovskému publiku představovat, stejně jako připomínat fakt, že je dalším z mnoha domácích kontrabasistů tísnících se na vrcholu interpretační a improvizátorské dokonalosti. Josef Fečo rád proplouvá mezi různými hudebními směry; v okruhu jeho hudebního zájmu se nacházejí jazz, funk, pop, soul i folklor. Je taktéž skladatelem, aranžérem a hudebním pedagogem. Vystupuje s několika hudebními formacemi a jeho poslední hudební počin má název Young Gipsy Generation, kde se vedle Josefa Feča a bubeníka Martina Feča střídají tři mladí a talentovaní pianisté: Andrej Farkaš, Dominik Klempar a Drahoslav Bango. Sestava pro přerovský koncert pak bude mít pravděpodobně tuto podobu (citujeme Josefa Feča z jeho FB): „sestra, Martinek, Drahoško Bango, Kuba Tökoly, Honzík Fečo a Míra Hloucal“.

36. Československý jazzový festival v Přerově

Závěrečné vyvrcholení 36. Československého jazzového festivalu obstará hvězda současné mladé jazzové generace Jamison Ross se svou kapelou. Jamison Ross je americkým bubeníkem a vokalistou, magistrem hudby z Univerzity v New Orleans, jehož sametový hlas opravdu stojí za to slyšet. Koncerty tohoto rodáka z Jacksonville jsou povznášejícím mixem jazzu, R&B, soulu, gospelu a blues.

U prestižního labelu Concord Jazz vydal Jamison Ross již dva tituly (Jamison, 2015; All for One, 2018), přičemž debut si dokonce vysloužil nominaci na Grammy v kategorii nejlepší vokální jazzové album. I jako bubeník si Jamison Ross nevede vůbec špatně, o čemž svědčí i ocenění pro nejlepšího hráče na bicí v rámci Theolonious Monk International Jazz Competition.

Zdroj: www.csjf.cz