53. SLÁNSKÉ JAZZOVÉ DNY přicházejí!

53. SLÁNSKÉ JAZZOVÉ DNY přicházejí!

53. SLÁNSKÉ JAZZOVÉ DNY přicházejí!Zanedlouho vám budou po roce opět otevřeny brány Městského centra Grand a kaple Vlastivědného muzea ve Slaném za účelem osvěžení smyslů a kultivace ducha při poslechu kvalitní jazzové, bluesové a další spřízněné hudby, neboť 53. ročník Slánských Jazzových Dnů nejstaršího a bez přerušení stále fungujícího festivalu svého druhu v ČR již prochází podzimními slánskými ulicemi a brzy zaťuká i u vás doma a zeptá se, zdali už máte vstupenku. Jaký program jsme pro festivalové dny 8. – 10. listopadu připravili tentokrát?

Pátek 8. 11., velký sál a přísálí Městského centra Grand od 18:30

Před zahájením programu ve velkém sále vás v přísálí zaručeně rozehřeje Pražská dixielandová společnost se skladbami z dob dávno minulých, které však zůstávají dodnes inspirativní a do komplexní mozaiky jazzové hudby neodmyslitelně patří.

53. SLÁNSKÉ JAZZOVÉ DNY přicházejí!
Stefanie Schlesinger & Wolfgang Lackerschmid

V poetické náladě souhry sametového hlasu Stefanie Schlesinger a virtuozního vibrafonu Wolfganga Lackerschmida se ponese první vystoupení na hlavním pódiu. Aktuální projekt dvou renomovaných německých hudebníků představí velmi příjemnou polohu současného špičkového evropského jazzu.

Letošní držitel prestižní Ceny Gustava Broma, slovenský skladatel, kytarista a pedagog Matúš Jakabčic přiveze do Slaného svůj CZ-SK Big Band, jehož hráči se vedle kapelníka rovněž podílejí na komponování skladeb tohoto moderního středoevropského orchestru.

Páteční večer završí patrně nejslavnější bluesrockový český kytarista Luboš Andršt s proslulou kapelou Energit, založenou už v roce 1973 a brzy zakázanou komunistickými papaláši. Obnovená sestava včetně baskytaristy „Gumy“ Kulhánka je příslibem kvalitní a řízné zábavy.

53. SLÁNSKÉ JAZZOVÉ DNY přicházejí!
Luboš Andršt

Popůlnoční koncert v Grandu provede stálice české alternativní scény, kapela Už jsme doma mísící žánry nezařaditelným způsobem, která vznikla roku 1985 v Teplicích a v loňském roce vydala (po osmi letech) své deváté řadové album Kry, oficiálně pokřtěné na Špicberkách.

Sobota 9. 11., kaple vlastivědného muzea od 14:00

První koncert v muzejní kapli Zasnoubení Panny Marie bude patřit svébytnému solitéru v oblasti rytmické hudby, bubeníku Pavlu Fajtovi, který se pohybuje na pomezí jazzu, world music, rocku či folku a je znám spoluprací s osobnostmi, jakými jsou Iva Bittová či Václav Koubek.

Sobota 9. 11., velký sál a přísálí Městského centra Grand od 18:30

V sobotu v přísálí vyslechneme nejprve Ju Ju, pětičlennou kapelu mladého espritu, která prezentuje směs jazzu, drum´n´bassu, hip hopu a chytré současné elektroniky. Vlastní tvorbu nám zprostředkuje prostřednictvím nástrojů tradičních (kytara, trubka, bicí) i elektronických (klávesy, samplery).

Soul, jazz, funk, groove, blues, funky a world music – to jsou žánry, které ve svých živelných koncertech propojuje oblíbená česká formace -123 minut, která se po letech vrací do Slaného s novým albem Les, nazpívaném cele česky, a zahájí druhý festivalový večer na hlavní stagi.

Brian Charette je přední americký hráč (a učitel) na piano a hammondovy varhany, kterého jsme ve Slaném slyšeli již na 48. SJD v triu kytaristy Willa Bernarda. Držitel řady ocenění přiletí do Slaného z New Yorku a s českými kolegy zahraje moderní, energický jazz. Brian si zahrál s mnoha slavnými jmény jazzu i dalších žánrů (Joni Mitchell, Chaka Khan, Paul Simon, Cyndi Lauper aj.).

53. SLÁNSKÉ JAZZOVÉ DNY přicházejí!
Anya / Alvik

Po letech se do Slaného vrací také mezinárodní projekt Alvik, jenž osciluje mezi jazzem, popem, folkem a elektronickou hudbou. Šestičlenné seskupení přiveze vlastní kompozice, které nezřídka lákají k tanci – tak jako dosud poslední album Your Name Here.
Dvoudenní sérii koncertů v přísálí Grandu uzavře populární regionální skupina Ex Post, dříve v obměněné sestavě vystupující jako Dynamo. Můžeme se těšit zejména na ověřené pecky interpretů jako Jimi Hedrix, The Cream a dalších.

Neděle 10. 11., kaple vlastivědného muzea od 14:00

Poslední vystoupení festivalu odehraje duo Petr Smetáček – Carlo Zegarra Abanto. Petra Smetáčka známe jako multiinstrumentalistu spojeného především s formací Los Rumberos, kde působí i jeho kolega perkusista, původem z Peru. Očekávejte latinsko-americké osvěžení!

Vedle hudby můžete v salonku v 1. patře Grandu navštívit premiéru výroční výstavy věnované Listopadu 1989 (slánské fotografie, plakáty, noviny…) a v galerii vlastivědného muzea expozici Kája Saudek ve Slaném.

Na závěr doplňme, že předprodej vstupenek proběhne v pokladnách Městského kina a Městského divadla ve Slaném a na internetových stránkách https://www.kultura.slansko.cz/ a bude zahájen 21. října.

Ceny: jednodenní celovečerní vstupenka (pátek / sobota) 450 Kč, sdružená dvoudenní na oba večery 750 Kč, koncerty v kapli po 170 Kč. Vstupenky budou samozřejmě k dispozici i na místě u vstupu.

Více informací na našich stránkách http://sjd.jazzclubslany.cz/, nebo na našem Facebooku.

Čekání na SJD si můžete zkrátit při promítání nového amerického dokumentárního filmu Miles Davis: Birth of the Cool (2019), které proběhne ve středu 30. října od 19:30 v Městském kině.