Slavný jazzový klavírista se vrací do České republiky

Slavný jazzový klavírista se vrací do České republiky

Nyní, v šesté dekádě svého profesního života zůstává Herbie Hancock tam, kde byl vždy: v čele světové kultury, technologie, obchodu a hudby. Legendární pianista a skladatel je nedílnou součástí jazzových dějin již od roku 1960. Jako člen jedné z nejvlivnějších jazzových kapel historie, druhého kvinteta Milese Davise, se Hancock stal jedním z průkopníků jazzové avantgardy. Jeho nahrávky ze 70. let (mj. s kapelou Headhunters) kombinovaly elektrický jazz, funk a rock do netradičního a neopakovatelného stylu, který dodnes ovlivňuje soudobou hudbu. Album Future Shock z osmdesátých let předznamenalo Hancockův vpád na území elektronické taneční hudby a nabídlo hned několik hitů včetně skladby Rockit. Ve stejném období pokračoval ve spolupráci s akustickou kapelou VSOP, která zahrnovala spoluhráče z kapely Milese Davise, Wayna Shortera, Rona Cartera a Tonyho Williamse.

Hancock získal Oscara za hudbu k filmu Round Midnight a čtrnáct cen Grammy, včetně té nejzásadnější za album roku pro nahrávku River: The Joni Letters a dvou cen Grammy v roce 2011 za CD Imagine Project. Mnohé jeho skladby včetně Canteloupe Island, Maiden Voyage, Watermelon Man a Chameleon se staly dnes již legendárními a zásadně ovlivnily všechny styly moderní hudby.

Slavný jazzový klavírista se vrací do České republiky
Herbie Hancock

Hancock působí ve funkci kreativního ředitele pro jazz ve Filharmonické asociaci v Los Angeles a jako předseda institutu Thelonious Monk Institute of Jazz. Je zakladatelem Mezinárodního výboru umělců za mír (ICAP) a nedávno byl oceněn francouzským premiérem Francoisem Fillonem jako „Commandeur des Arts et des Lettres“.

V roce 2011 byl Hancock jmenován Vyslancem dobré vůle organizace UNESCO a v prosinci 2013 obdržel Cenu Kennedyho centra. O rok později byl jmenován Profesorem poezie na Harvardské univerzitě, kde po dobu šesti týdnů absolvoval sérii přednášek „The Ethics of Jazz“ v rámci série Charles Eliot Norton Lecture Series. V roce 2014 byly publikovány jeho vzpomínky pojmenované Herbie Hancock: Possibilities a o dva roky později mu byla udělena i cena Grammy za celoživotní přínos. Hancock je členem Americké akademie umění a věd. V současné době pracuje ve studiu na novém albu, které bude jeho prvním studiovým počinem od roku 2010.

Koncert se koná v sobotu 9. listopadu 2019 od 20 hodin v O2 Universu.