Bubeník Chris „Daddy“ Dave zesílí ozvěny JazzFestu Brno
Martin Zeman

Bubeník Chris „Daddy“ Dave zesílí ozvěny JazzFestu Brno

Beyoncé, Adele, Sonny Rollins a Robert Glasper mají jedno společné. Když chtěli dát své muzice impuls v podobě originálního bubenického groovu, pozvali si ke spolupráci Chrise Davea. Právě bubeník Chris „Daddy“ Dave bude další ozdobou podzimních ozvěn JazzFestu Brno. S vlastní kapelou the Drumhedz zahraje 14. listopadu v Sono Centru, kde představí svou tvorbu kombinující nejrůznější žánrové vlivy od moderního jazzu přes rock až po R&B či hip-hop.

„Kapela Chris Dave and the Drumhedz je volně alternující sestavou výtečných hudebníků, v níž obvykle nechybí saxofonista, hráč na klávesové nástroje, basista a kytarista. Bubeník Chris Dave ovšem neschází nikdy, je totiž tělem i duší projektu,“ říká umělecký ředitel JazzFestu Brno Vilém Spilka.

Konkrétní obsazení kapely pro brněnský koncert zatím americký bubeník neprozradil, ale ať už se kolem něj sejde jakákoliv sestava, hudební cesta Drumhedz se vždy vyznačuje umným manévrováním mezi žánry. Kromě moderního jazzu a hip-hopu hraje kapela coververze inspirované motivy ze skladeb Jimiho Hendrixe, D’Angela, Radiohead, Waynea Shortera a mnoha dalších, zařazuje rovněž autorské kompozice nebo volněji improvizované plochy. Dave se svojí kapelou zahrál na brněnském JazzFestu poprvé v roce 2014 před vyprodaným hledištěm Divadla Husa na provázku. I proto se pořadatelé tentokrát rozhodli zasadit jeho koncert do většího Sono Centra. Další, již dříve zveřejněný, program Echoes of JazzFestBrno představí tři osobnosti jazzového klavíru, japonskou hvězdu Hiromi, progresivního Američana Aarona Parkse a izraelského jazzového básníka Shaie Maestra. Vstupenky na všechny koncerty jsou k dispozici na webu jazzfestbrno.cz a v předprodejní síti Ticketmaster.

Na začátku nového tisíciletí se Chris Dave etabloval jako jeden z nejinovativnějších bubeníků na světě. Jeho volná interpretace rytmu a schopnost reagovat na různé hudební situace mu otevřely cestu k mnoha novým příležitostem a tvůrčím platformám, kde může svůj rytmický koncept dále rozvíjet.

„Mnoho hudebních géniů a velkých myslitelů zažilo dobu absolutního kreativního rozkvětu. Chris Dave má takové období právě teď – v posledních dvou dekádách totiž definoval zcela novou roli bubeníka v kapele. Svůj jedinečný přístup k hudební produkci aplikuje na bicí soupravu a vytváří originální zvuk, kterým se nemůže pochlubit žádný jiný bubeník,“ dodává Spilka.

Zdroj: tisková zpráva