Trio Reijseger Fraanje Sylla nadchlo Dobršskou bránu.

Trio Reijseger Fraanje Sylla nadchlo Dobršskou bránu.

Dobršská brána, Dobrš, 17.8.2019

Poslední tři kapely sobotního programu Dobršské brány předvedly na zámeckém nádvoří finále festivalu.

Nejprve multižánrová zpěvačka Marta Kloučková vystoupila se svým kvartetem ve složení: Vít Křišťan – klávesy, David Dorůžka – kytara, Jan Fečo – basa, Marek Urbánek – bicí. Výborný jazzový kvartet velmi dobře podporoval vůdčí zpěvačku při interpretaci většinou jejích vlastních skladeb. Na níže uvedeném video záznamu poznáte jejich osobité kouzlo. Velmi dobré naladění diváků na poslední dvě zahraniční kapely.

Elegantní maďarská zpěvačka a herečka Zsuzsanna Varkonyi se představila na zámeckém podiu v triu se zajímavě rockově hrajícím kytaristou Csaba Palotaiem a francouzským basistou Sebastiene Gastinem. Zsuzsanna Varkonyi často se svým akordeonem předvedla velmi pěknou sérii maďarských, karpatských, cikánských i francouzských písní v originálním podání nezvyklého tria.

Závěrečné číslo pestrého festivalového programu, Trio Reijseger Fraanje Sylla, bylo opravdovým vyvrcholením dvoudenního maratónu deseti festivalových koncertů. Hlavní postavou tria byl bravůrní holandský violoncellista Ernst Reijseger, který ani moc nepotřeboval smyčec, protože většinu vystoupení hrál s velkým zápalem na violoncello jako na kytaru. Skvěle mu ve strhujících improvizacích sekundoval jeho letitý spoluhráč Harmen Fraanje na klavír. Živelnost tria ještě povyšoval senegalský zpěvák a perkusista Mola Sylla hrající na tradiční africké nástroje jako mbira, kongoma, xalam a kalimba. Skvělá syntéza evropské a africké hudby byla odměněna ovacemi nadšeného publika!

Dobršská brána 2019 předčila výrazně moje očekávání. Skvělá dramaturgie přivedla do Dobrše velmi reprezentativní řadu českých a v Evropě žijících zahraničních interpretů soudobé hudby, zejména zpěvu, kteří přesvědčivě předvedli svoje umění. Vysoce přátelská až rodinná atmosféra festivalu v malebné vesničce v šumavském podlesí zvýraznila celkový dojem. Těším se za rok na shledanou v Dobrši.