Festival Blues nad Bečvou posedmé v Přerově.

Festival Blues nad Bečvou posedmé v Přerově.

Blues nad Bečvou, Pivovar Přerov, 6. – 7.9.2019

Společný oběd za zvuku bubnů afrických nomádů, bubenický workshop, prostor pro mladé talenty a dokonce i změna designu, takové budou nejzásadnější novinky už sedmého ročníku festivalu Blues nad Bečvou, křtěného vodou z řeky Bečvy a přerovským pivem Zubr. Hudebních formací bude na letošním festivalu jedenáct, jak uvádí http://www.bluesnadbecvou.cz/program-2019.

Sobotnímu programu na prvním nádvoří Pivovaru Zubr v Přerově bude tradičně předcházet páteční večerní koncert v restauraci Pivovar, letos ovšem výjimečný. Velkolepá oslava dvacetin Mothers Follow Chairs nabídne průřez celou historií života kapely. Vzpomínat budeme nejen na úspěšné skladby, ale postupně se na podiu vystřídá většina muzikantů, kteří během let kapelou prošli.

Festival Blues nad Bečvou posedmé v Přerově.

Festival se letos dožívá sedmi let a jako každý hudební projekt má svůj vývoj. Progresi zaznamená dramaturgie, vizuál i koncepce sobotního dne. V sobotu 7. září přesně v pravé poledne mohou příznivci dobré muziky na festivalu společně poobědvat, a to za zvuku bubnů. Bubenického workshopu se mohou zúčastnit všechny věkové skupiny, začínající mladí bubeníčci až po ostřílené hráče na bicí. Jakékoli nástroje tohoto typu si mohou přinést s sebou ke společnému hraní. K nabídce občerstvení, které Přerované znají z Hudebního léta na hradbách, přibudou i pokrmy marocké kuchyně. Nemusíte jezdit do dalekých krajin, v klidu domova si můžete poslechnout exotickou muziku a ochutnat africkou specialitu.

Festival Blues nad Bečvou posedmé v Přerově.

Hodinu po skončení workshopu nabídne festival první hvězdu – díky projektu El Boudani Mus Bandu se příchozí zaposlouchají do kořenů bluesové muziky. Touareg blues je směs tradičních afrických rytmů a blues rocku.

Následovat bude ve 14:30 hodinka mladých talentů, kdy dostanou prostor mimo jiné i žáci přerovské ZUŠky. Blues nad Bečvou není jen o hvězdách, touto inovací dostanou příležitost začínající muzikanti z regionu. Představí se tři projekty: Carl von Vican, Václav Bařinka a Adam Hobza.

S vědomím skutečnosti, jak Přerované milují žánr rock´and´roll a rockabily, vychází dramaturgie vstříc a zařadila na 16. hodinu známou českou kapelu Screwballs Rockabily. Po ní podium v 17 hodin obsadí akustické duo Jiří Míža a Rosťa Orság, oceněné na letošním partnerském festivalu Blues nad Bobrem v polském Boleslawcu. Od 18 hodin se příznivcům hutné syrové rockové a zároveň melodické muziky představí letošní absolutní vítěz soutěže tohoto mezinárodního festivalu – polská kapela Lukasz Drapala & Chevy.

Vyvrcholením sobotního maratonu dobré muziky bude od 19:30 excelentní americká blues soulová zpěvačka Wanda Johnson se svým bandem, jejíž široký repertoár s přesahem do gospelu nebo R&B pohladí posluchače po duši.

Závěr celého festivalu bude patřit české kapele Band of Heysek v prostorách restaurace Pivovar.

„Věříme, že dvojí významné narozeniny, jak dvacetiny Mothers, tak šťastná sedmička festivalu Blues nad Bečvou, zprostředkují všem návštěvníkům neobyčejný hudební a kulturní zážitek,“ zve Pavel Ondrůj, předseda pořádajícího Nadačního fondu Blues nad Bečvou.