Videoreport: Mathisen/Robin/Bulatkin/Borlai na přerovských hradbách

Videoreport: Mathisen/Robin/Bulatkin/Borlai na přerovských hradbách

Parkán městských hradeb, Přerov, 16.7.2019

Multižánrový letní festival Hudební léto na hradbách (HLNH) byl založen před čtyřmi lety za významné pomoci přerovského ex-primátora Vladimíra Puchalského, jazzového znalce a neúnavného obdivovatele Johna Coltrana a Brada Mehldaua. HNLH se rychle stalo oblíbeným důvodem pro několik set Přerovanů každé úterý v červenci a srpnu navštívit přerovské hradby a strávit s přáteli během koncertu příjemný letní večer.

V programu letošního ročníku Hudebního léta na hradbách, zaměřeného většinou na blues a rock, vyčnívalo v úterý 16.7.2019 zcela jiným směrem unikátní vystoupení mezinárodního kvarteta ve složení norský basista Per „Bass Viking“ Mathisen, italský kytarista Ruggero Robin, v Praze narozený klávesista Daniel Bulatkin a maďarský bubeník Gergo Borlai.

Očekávaná jazz-rocková fusion začala pozvolna, nenápadně, basovým sólem Pera Mathisena. Muzikanti se na začátku svého vystoupení trochu hledali. Postupně, povzbuzeni jazzově chápavým přerovským publikem, vytrénovaným třiceti pěti ročníky československého jazzového festivalu v Městském domě, působila jejich souhra celistvě, velmi působivě.

Pravý odvaz čekal diváky po přestávce, ve výborných improvizacích ukázaly všichni členové kvarteta svoje cítění pro rytmus a harmonie. Nejzajímavější část koncertu začala podle mého skromného odhadu šestou skladbou The Ambling Alp od 46:26 níže uvedeného videozáznamu. Podmanivý rytmus rozvinuli všichni spoluhráči, působivým kytarovým sólem ji povznesl autor Ruggero Robin a vygradoval Gergo Borlai strhujícím sólem na bicí. Vydařená fusion pokračovala od 1:01:20 Perovou skladbou I don’t wanna to know, která vyvrcholila výborným duetem Pera Mathisena a Gerga Borlaie. Nadšenými diváky vyžádaný

Mathisenův přídavek High Ground završil velmi povedené vystoupení mezinárodního kvarteta.

Videoreport: Mathisen/Robin/Bulatkin/Borlai na přerovských hradbách

Skvělé oživení horké letní atmosféry na přerovských hradbách!

Posuďte sami na tomto kompletním videozáznamu:

Pro zájemce doporučuju příští vystoupení Pera Mathisena v Česku. Na South Bohemian JazzFestu bude v pátek 9.8. vystupovat v Českých Budějovicích s mimořádným švédským kytaristou Ulfem Wakeniusem, klávesistou Danielem Bulatkinem a slovenským bubeníkem Martinem Valihorou.