Fotoreport: SHALOSH postupují kupředu a vzhůru.
Michal Sýkora

Fotoreport: SHALOSH postupují kupředu a vzhůru.

SHALOSH, což znamená hebrejsky tři, není jen název pianového tria, ale označuje mnohem více. Pro tři izraelské hudebníky Gadiho Sterna, Davida Michaeliho a Matana Assayagu je SHALOSH víc než hudební skupina, je to celoživotní projekt. Gadi Stern upřesňuje: „SHALOSH není jen kapela, je to idea“.

SHALOSH nemá vedoucí osobnost, jejich hudba je koncipovaná kolektivně. Hudebníci se znají od dětství, bydlí v sousedství, stali se nerozlučnými. SHALOSH může být chápána jako rodina.

SHALOSH začal svoje vystoupení v olomouckém Jazz Tibet Clubu velmi poklidně, pozvolna za mimořádně slabého osvětlení. Během prvních dvou skladeb z nedávno vydaného alba „Onwards and Upwards“ (ACT 9885-2) se jejich hudba rozvinula do nápaditého moderního jazzu, srovnatelného s triem dalšího skvělého izraelského pianisty Yarona Hermana nebo Shaiho Maestra. Dynamické skladby s prvky vážné hudby, rocku i hudby Středního Východu se střídaly s melodickými až melancholickými. Každá obsahovala dostatečný náboj pro upoutání zcela zaplněného klubu.

Vrcholem večera byla titulní skladba Onwards And Upwards, před kterou požádal Gadi Stern publikum o dokreslení nosné melodie sborovým zpěvem. Diváci se bez ostychu připojili k vydařenému vrcholu večera a podporovali zpěvem improvizace tria. Nadšené ovace přinutily SHALOSH k energickému přídavku. Na závěr večera přišla ještě obohatit trio zpěvačka Tula Ben Ari, manželka pianisty Gadiho Sterna.

Jazz Tibet Club Olomouc, 28.5.2019

Text a foto: Michal Sýkora