Na 23. ročník Strun podzimu přijedou De La Soul, Laura Mvula či Charles Lloyd

Na 23. ročník Strun podzimu přijedou De La Soul, Laura Mvula či Charles Lloyd

Na 23. ročník Strun podzimu přijedou De La Soul, Laura Mvula či Charles LloydPraha, 23. 5. 2019 – Mezinárodní hudební festival Struny podzimu už potřiadvacáté přinese typicky osobitý výběr kvalitní hudby. Letošní ročník zahájí 15. října ve Foru Karlín britská zpěvačka a pianistka Laura Mvula, o zakončení se 13. listopadu v Lucerně postarají legendy hip-hopové scény De La Soul. Mezi těmito koncerty, které festival orámují, se fanoušci mohou těšit na návrat velikána saxofonu Charlese Lloyda a na pražské premiéry jazzového pianisty Freda Hersche a amerického avantgardního uskupení JACK Quartet. K vrcholům 23. ročníku Strun podzimu bude patřit unikátní scénický projekt věnovaný Jiřímu Suchému a Jiřímu Šlitrovi.

Program letošních Strun podzimu čítá desítku koncertů v rozmanitých pražských sálech a inspiruje se vztahy mezi klasickou soudobou vážnou hudbou, jazzem, hip-hopem a elektronikou. Dramaturgie se opírá o impulzy, které procházejí napříč různými hudebními érami a styly. Vstupenky na koncerty a podrobný program jsou k dispozici na webu strunypodzimu.cz.

Struny podzimu 2019 zahájí 15. října ve Foru Karlín Laura Mvula. Charismatická britská hvězda, jejíž styl mísí soulové, jazzové a R&B prvky, bývá metaforicky nazývána Ninou Simone moderní doby. Mvula vystupuje sólově a se svou kapelou, stejně jako s věhlasnými symfonickými orchestry v prestižních koncertních sálech. Jejím uměleckým partnerem pro orchestrální projekty je dirigent a aranžér Troy Miller, pod jehož vedením odehrála památný koncert s Londýnským symfonickým orchestrem v Barbican Hall. Pod Millerovou taktovkou a s orchestrem vystoupí osobitá umělkyně také při svém pražském debutu.

S elegantním soulovým zahájením festivalu bude kontrastovat, ale zároveň vlastně i souznít závěrečný koncert, který 13. listopadu v Lucerně obstará jedna z nejslavnějších a nejvlivnějších hip-hopových kapel všech dob De La Soul. Newyorské trio slaví 30 let od vydání svého průlomového alba „3 Feet High and Rising“. To kapelu uvedlo na světovou scénu a masám posluchačů představilo jejich unikátní, osobité pojetí hip-hopu ovlivněného jazzem, soulem a funkem. „Po koncertech Young Fathers, Shabazz Palaces nebo Open Mike Eagla tak festival posouvá prezentaci tohoto žánru na nový vrchol,“ těší zakladatele a prezidenta Strun podzimu Marka Vrabce.

Jak se již stává tradicí, Struny podzimu připraví také jeden unikátní festivalový projekt věnovaný legendě domácí scény. Tentokrát se takto koncipovaný koncert odehraje v Rudolfinu. „Stejně, musíme si jednou zahrát v Rudolfinu, tam bejvá vždycky slušně naladěný piano…“ Alespoň tak to říká v mezihře písně Tři tety Jiří Šlitr. Struny podzimu splní Šlitrovo přání projektem, jehož středobodem bude druhá polovina slavné dvojice, žijící klasik Jiří Suchý. Pořadatelé nechají v Rudolfinu ožít ve scénické koncertní podobě televizní pořad Recital 64, pásmo písniček Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra natočený roku 1964 v režii Jana Roháče v poutavých kulisách barrandovského ateliéru, režie se ujmou Cabani.

„Koncertem Jiřího Suchého v Rudolfinu vzdáme hold legendárním postavám české hudební scény u příležitosti čtyř kulatých i půlkulatých výročí: 95 let od narození a 50 let od tragického úmrtí Jiřího Šlitra, 60 let od založení Divadla Semafor a 55 let od uvedení televizního pořadu Recital 64,“ říká Vrabec

Struny podzimu každoročně lákají také příznivce instrumentálního jazzu a letošní ročník nebude výjimkou. První takový koncert obstarají Lionel Loueke a Luboš Soukup. Vynikající saxofonista a někdejší stipendista Strun podzimu Luboš Soukup ve svém autorském projektu Země ovšem nyní vystupuje jako více než rovnocenný partner světového kytaristy Lionela Louekeho. Rodák z Beninu se objevuje po boku Herbieho Hancocka, spolupracoval také s dalšími osobnostmi jazzové scény, jakými jsou Jack De Johnette, Terence Blanchard nebo Avishai Cohen.

Hned dvojitá pražská premiéra čeká „lyrického aristokrata“ jazzového klavíru Freda Hersche. Ten vystoupí v intimním prostředí Anežského kláštera v osvědčeném festivalovém formátu dvojkoncertu, nejdříve sólově a poté se svým triem. Po koncertech Herbieho Hancocka, Brada Mehldaua, Jasona Morana či Ahmada Jamala se tak návštěvníci festivalu mohou těšit na dalšího z mistrů jazzového klavíru.

Festival připravil také jeden velký comeback. Po osmi letech se na něj vrátí saxofonista a skladatel Charles Lloyd. Ten se jakožto „zázračné dítě“ stal již ve dvanácti sidemanem bluesmana B. B. Kinga, do světa jazzu vstoupil spoluprací s Chico Hamiltonem, své první album nahrál s Herbiem Hancockem a Ronem Carterem. Ve druhé polovině 60. let byl Lloyd jedním z prvních jazzmanů, kterým se podařilo oslovit rockové publikum. Koncertoval v rámci rockových festivalů, hrál například s The Doors a s The Beach Boys natočil čtyři alba. Lloyd navíc vyniká schopností obklopit se skvělými spoluhráči, třebaže jsou o dvě generace mladší.

La Fabrika hostí v rámci festivalu uskupení JACK Quartet, které deník New York Times označil jako „nejzásadnější americké kvarteto“. Specialisté na soudobou hudbu z pera Steva Reicha, Philipa Glasse či Julie Wolfe představí na Strunách podzimu svůj mistrovský kousek – avantgardní, niterné a strhující kvartety řecko-francouzského skladatele Iannise Xenakise.

Struny podzimu v minulosti uvedly zásadní díla Davida Langa a Julie Wolfe. Letos dostane prostor jejich souputník a spoluzakladatel kultovního ansámblu Bang on a Can Michael Gordon, který v Praze osobně uvede své opusy: od dvojice smyčcových kvartetů po hypnotizující Timber pro šestici perkusionistů v podání skupiny Mantra Percussion z New Yorku.

Violoncellista Jiří Bárta představil na prvním ročníku festivalu Struny podzimu v roce 1996 svou interpretací prubířského kamene instrumentálního mistrovství – šesti suit pro sólové violoncello J. S. Bacha. Po 23 letech se s týmž repertoárem na festival vrací. Bártovu současnou, zralou a osobitou interpretaci umocní syrový prostor Divadla X10, v němž získá Bachova hudba další nečekaný rozměr.

„Dnes oznamujeme hlavní program, ale festival opět připravil také doprovodný program, od přidaných pozdně večerních festivalových Encores po workshopy, výstavy a moderované diskuse s interpretací. Doporučuji fanouškům sledovat náš web a sociální sítě, kde o přírůstcích v programu budeme informovat,“ dodává ředitel uměleckého plánování Vilém Spilka.