Avishai Cohen představí nové album i pianistu
Avishai Cohen

Avishai Cohen představí nové album i pianistu

Avishai Cohen představí nové album i pianistuMimořádně populární izraelský basista, zpěvák a skladatel Avishai Cohen oznámil na letošek vydání nové desky. Do Prahy se vrátí 6. května a ve Fóru Karlín zahraje s oživenou sestavou tria.

Avishai Cohen (*20. dubna 1970) se vrací do Česka pravidelně. Ne proto, že odtud pocházel jeho dědeček. Především proto, že „jeho Pražané mu rozumějí“, a samozřejmě nejen oni. Exceluje kdekoliv a v jakýchkoliv muzikantských sestavách. Dokáže dokonale využít hudební prostor v pouhém duu, ale slyšeli jsme ho také s Filharmonií Brno. Není však pochyb, že pianové trio představuje i pro něj královskou disciplínu.

Izraelský basista s americkou průpravou (Herbie Hancock, Bobby McFerrin, Kurt Rosenwinkel) neproslul jen virtuózní hrou, procítěným zpěvem a schopností sypat z rukávu andělské melodie. Jedním z mnoha talentů Avishaie Cohena je navíc schopnost objevovat další geniální muzikanty. Představil světu takové klavírní mistry, jako jsou Shai Maestro či Nitai Hershkovits, kteří už dávno dospěli k vlastním hvězdným kariérám.

Tentokrát přiveze Avishai Cohen do Prahy další mimořádnou osobnost. Ázerbajdžánského pianistu Elchina Shirinova. Nejde přitom o žádného nováčka. V Elchin Shirinov Group v minulosti vystupoval i slavný bubeník Eric Harland či basistův jmenovec, trumpetista Avishai Cohen. S vlastním ázerbajdžánsko-italsko-britským triem už Elchin objel půlku světa.

Samotný Brad Mehldau o kolegovi prohlásil: „Elchin Shirinov má opravdu skvělý smysl pro hraní v triové sestavě. Dokáže vymezit přesné místo pro piano a pro kontrabas. Nikdy nezdvojuje něco, co už basista pokryl. Což činí z poslechu rozkošný zážitek – hudba je nádherně transparentní.“ I proto si pianistu vybral basista Cohen ke spolupráci. Dva výjimečné talenty navíc spojuje láska k lidové hudbě Blízkého východu, kterou Shirinov zpracoval na svoje loňské album Waiting.

Třetím členem sestavy zůstává izraelský bubeník Noam David, jehož vynalézavou polyrytmickou hru a feeling už jsme mohli v roce 2017 obdivovat i u nás. Nová podoba tria se přitom dokonale sžila už loni. Od pražského koncertu můžeme opět čekat důvěrně známou kvalitu i zcela nové inspirace.

Repertoár koncertu by měl pocházet přímo z desky Arvoles. Nové album bude už velmi pravděpodobně ve Foru Karlín před koncertem k dispozici. Což je docela unikátní, protože jinak celosvětově vychází až 7. června, tedy o měsíc později.

Avishai Cohen Trio - 'Dreaming' live (Jarasum International Jazz Festival, 2017)

AVISHAI COHEN TRIO

6.5.2019 19:30 | Fórum Karlín, Pernerova 51, Praha 8

Zdroj: tisková zpráva