JazzFestBrno chystá novinky. Uspořádá elektro-jazzový večer Tension, workshopy pro děti a vydá se do dalších měst

JazzFestBrno chystá novinky. Uspořádá elektro-jazzový večer Tension, workshopy pro děti a vydá se do dalších měst

Mezinárodní jazzový festival JazzFestBrno zahájí 13. března kvarteto saxofonisty Branforda Marsalise a 30. dubna jej završí pětinásobná držitelka Grammy, zpěvačka Dianne Reeves. Fanoušci se mohou během patnácti večerů těšit na pětadvacet koncertů, mezi nimi i na několik českých premiér, například na kalifornského trumpetistu Theo Crokera, který do své tvorby promítá svou lásku k funku, soulu a hip hopu. Vedle zahraničních hvězd se představí i domácí jazzová špička v čele s Jaromírem Honzákem, Milanem Svobodou, Štěpánkou Balcarovou a Michalem Nejtkem. Osmnáctý ročník přinese také tři novinky v rámci doprovodného programu – elektro-jazzový večer Tension v klubu Praha v Brně, workshopy pro děti JazzFestBrno dětem v Café Práh a festival se vydá i do dalších měst, konkrétně do Kyjova, Tišnova a Miroslavi.

„Těší mě, že se hned v premiérovém ročníku těchto akcí podařilo dohodnout na spolupráci se skvělými umělci,“ říká umělecký ředitel festivalu Vilém Spilka.

Na Tension zavítá objev elektro-jazzové scény Zabelov Group a Leoš Hort alias HRTL, špičkový performer na modulární syntezátor, který speciálně pro tento večer sestaví kapelu s bicími a saxofonem. Koncerty v Kyjově, Tišnově a Miroslavi obstará jihoafrická zpěvačka Melanie Scholtz s americkým klávesistou Brianem Charettem, jejichž vystoupení nechybí ani v hlavním festivalovém programu.

„Workshopy pro děti povedou vynikající muzikanti a zároveň zkušení lektoři, kteří mají s prací s dětmi bohaté zkušenosti, například Marian Friedl, Jiří Slavík, Beata Hlavenková nebo Dano Šoltis,“ těší se Spilka.

Workshopy se uskuteční 4. května a jsou určeny pro děti od tří do patnácti let. Kromě novinek se fanoušci jazzu mohou po vybraných koncertech těšit i na tradiční jam sessions v Music Labu.

Hlavními hvězdami letošního ročníku budou kromě zmíněných Dianne Reeves, Branforda Marsalise a Theo Crokera také legendy jazzové scény – britský kytarista John McLaughlin s kapelou The 4th Dimension, americký bubeník Billy Cobham a jeden z nejvlivnějších basistů historie, filadelfský rodák Stanley Clarke. Ze zástupců mladší jazzové generace zvou pořadatelé na kytaristu Juliana Lage či trumpetistu Avishaie Cohena, naopak už nelákají na koncert GoGo Penguin, jelikož vystoupení tohoto manchesterského tria je beznadějně vyprodané. Na všechny další koncerty i doprovodné akce jsou vstupenky k dostání v síti Ticketmaster a na webu jazzfestbrno.cz, kde najdete i kompletní program.

„Nabízíme i oblíbené permanentky zahrnující devět koncertních večerů. Na své si díky VIP vstupenkám přijdou i ti nejnáročnější diváci, studentské slevy zase umožňují užít si jedinečné hudební zážitky i školou povinným,“ říká výkonný ředitel festivalu Vlastimil Trllo.

Vedle hvězd světového kalibru poskytne JazzFestBrno tradičně výrazný prostor i domácím interpretům. Trumpetistka Štěpánka Balcarová zavítá 16. března do Husy na provázku se svoji česko-polskou kapelou a zpěvačkou Małgorzatou Hutek. Společně představí zhudebněné básně předního polského básníka Juliana Tuwima.

„Kdo má rád hudební experimenty, kterým nechybí vysoká umělecká kvalita, rozhodně by měl vyrazit do Husy na provázku i o den později na koncert brněnského saxofonisty Pavla Zlámala s jeho početným Divergent Connections Orchestra a na sólový koncert amerického trumpetisty Petera Evanse. Navíc plánujeme, že se tito dva experimentátoři potkají na pódiu v jeden moment,“ říká Spilka.

JazzFestBrno chystá novinky. Uspořádá elektro-jazzový večer Tension, workshopy pro děti a vydá se do dalších měst
Brian Charette & Melanie Scholtz

Na brněnské přehlídce vystoupí i nejoceňovanější český jazzman současnosti Jaromír Honzák známý mimo jiné i z kapel bratří Ebenů a Čikori Ivy Bittové. Basista, který má ve své sbírce už pět cen Anděl, se na brněnském JazzFestu představí v kvintetu s dalšími výraznými osobnostmi domácí scény – Davidem Dorůžkou, Lubošem Soukupem, Vítem Křišťanem a Martinem Novákem.

„Vyrostla tady generace mimořádných muzikantů. Jejich empatie, invence a kreativita, nemluvě o řemeslné úrovni, jsou obrovské. Jsem šťastný, že s nimi mohu tvořit,“ říká Honzák.

Ve stejný večer zahraje i trio Michala Nejtka s hostem Jiřím Šimkem. Dále se příznivci českého jazzu mohou těšit na oslavu třicetin Contraband Jazz Orchestra Milana Svobody, Blues Band Luboše Andršta s hostujícím Peterem Lipou, Space Project saxofonisty Ondřeje Štveráčka s americkým bubeníkem Genem Jacksonem, česko-norské kvarteto NOCZ s desetičlenným sborem či na vítěze soutěže Central European Jazz Competition rakousko-českou kapelu Purple Is the Color. Brněnskou scénu kromě zmíněného Pavla Zlámala zastoupí trio The Abs a kvinteto Petera Kormana.

Zdroj: Tisková zpráva

Podrobné informace ke koncertům jsou k dispozici na www.jazzfestbrno.cz