Originální pražský synkopický orchestr se vrací na scénu
Originální pražský synkopický orchestr

Originální pražský synkopický orchestr se vrací na scénu

OPSO
Originální pražský synkopický orchestr

Po několikaleté odmlce 24. února vystoupí obnovený Originální pražský synkopický orchestr (OPSO) na domovské půdě Malostranské besedy v Praze a slavnostně odhalí výsledky intenzivních příprav na vlastní restart. Oživuje mikroskopické detaily optimismu amerického jazzu 20. let.

Omlazený ansámbl slibuje pro mnohé překvapivě autentické podání taneční hudby 20. let, jazzu a blues, hudby, která původně znamenala něco jiného než dnes. Kdo bude mít chuť tančit charleston nebo i lindy hop, užije si stějně jako netanečník. Zpěvem oblaží Alice Bauerová a Matěj Šmíd.

Specialitou orchestru je k dokonalosti dovedený přístup muzikantů, kteří hrají na dobové nástroje a věnovali stovky hodin nad každým hudebním detailem naivně optimistické atmosféry „řvoucích dvacátých let“. Zarputilá nekompromisnost a několik let příprav před obnoveným vstupem na scénu odlišují OPSO od ostatních.

„Dostal jsem od Pavla Klikara kufr plný not Originálního pražského synkopického orchestru. Fascinuje mě jeho přístup, s jakou citlivostí a odvahou dokázal vstoupit do písně a vykouzlit z ní neobyčejný skvost.“ Říká saxofonista OPSO Jan Pospíšil a blíže objasňuje: „Poslech původních nahrávek, které vznikly ve 20. letech, je zážitek. Ten zvuk, poetika a energie některých tehdejších kapel vyvolávají až pocity extáze. Naladit se po interpretační stránce na tu dobu a akceptovat jistá hudební pravidla dnes není úplně jednoduché. Celá hudební estetika i základní disciplíny jako práce s tónem a pojetí fráze jsou diametrálně odlišné od ostatních druhů muziky. Bereme to jako poslání, předat tuhle zapomenutou hudbu dnešnímu posluchači živým a autentickým způsobem.

OPSO prošel od svého vzniku v roce 1974 několika proměnami účinkujících. Mezi hudebními osobnostmi jmenujme alespoň Ondřeje Havelku, který zde zastával roli zpěváka a vtipného moderátora koncertů celých 19 let. Lídr a zakladatel orchestru, muzikolog, znalec klasického jazzu Pavel Klikar, již jako hudebník veřejně nevystupuje a aktuálně pověřil uměleckým vedením mladé muzikanty saxofonistu Jana Pospíšila s trumpetistou Michaelem Chomiszakem za podpory pianisty a spoluzakladatele Jiřího Gilíka.

28. dubna se OPSO představí v Malostranské besedě též při premiéře nonverbálního pohybového divadla v režii Martina Packa pod názvem „Lindo, hop!“. Poté se opět můžete v Malostranské besedě s OPSO těšit na pravidelné akce v duchu 20. let.