Harmonie kovu a betonu: Bohemia Saxophone Quartet na Pragovce
bohemia_saxophone_quartet

Harmonie kovu a betonu: Bohemia Saxophone Quartet na Pragovce

Pražská Pragovka právě před rokem otevřela galerii současného umění Pragovka Gallery, narozeniny slaví nejen instalacemi a obrazy, ale i hudbou. Od té vážné až po jazz.

Ve středu 30.1. v 19:00 vystoupí v pražské umělecké čvtrti Pragovka Art District saxofonový kvartet Bohemia. Na jejich koncert v rámci Pražského jara už jsou vstupenky dávno vyprodané, milovníci hudby si je však mohou s předstihem užít v netradičních prostorách bývalé továrny. Blýskavé žestě v kontrastu se surovým interiérem tak vytvoří jedinečnou atmosféru, která se nebude jen tak opakovat. Návštěvníci si předtím budou moci prohlédnout aktuální výstavy na Pragovce a doplnit tak sluchový zážitek i o potěšení pro oči a mysl.

Sopránový, altový, tenorový i barytonový saxofon spojí své síly a nabídnou posluchačům multižánrový výběr skladeb. Jako příklad můžeme uvést různé části Bernsteinova muzikálu West Side Story nebo notoricky známou skladbu Thierryho Escaicha Tango Virtuoso. Pavel Fiedler, David Marišler, Pavel Škrna a Kateřina Pavlíková jsou hráči nejvyšší interpretační úrovně a kromě svého působení v tomto hudebním tělese jsou všichni čtyři i hudebními pedagogy. Bohemia Saxophone Quartet má na svém kontě již sedm vydaných alb a spolupracuje s předními koncertními tělesy jako je Česká filharmonie a Symfonický orchestr hlavního města Prahy, dále s njevýznamnějšími světovými saxofonisty, třeba Nicolas Prost Trio či Dejanem Presičkem. Od založení roku 1990 dobývá kvarteto nejen koncertní sály a jazzová pódia, ale i divadla a alternativní scénu, jako je tomu i v případě koncertu na Pragovce. Tento prostor v rámci své hudební dramaturgie uvedl už například Rybovu mši vánoční sboru Gaudium Pragense nebo zhudebněné Shakespearovy sonety souboru Duo Teres.

Zdroj: tisková zpráva