Milli Janatková uspěla na turné v Indii

Milli Janatková uspěla na turné v Indii

Milli Janatková, osobitá zpěvačka, multiinstrumentalistka, skladatelka, výtvarnice a lektorka hudebně i výtvarně účinkovala v indickém Západním Bengálsku. V listopadu vystoupila na festivalech Pot Maya v Pingle, Baul Fakiri Mela v Tepantaru a dvakrát v Kalkatě. Turné završil koncert v krásném kulturním centru Rabindra Tirtha Auditorium.

Milli Janatková uspěla na turné v Indii

“Jsem šťastný, že Milli přijala pozvání a měla možnost spolupracovat s hvězdami bengálské hudby a umění. Její koncerty i malby byly fantastické a místní obecenstvo oslovily,” říká Amitava Bhattacharya z organizace Banglanatak.com, která je podpořena UNESCO a zaměřuje se na sociálně kulturní projekty oživující kořeny bengálského umění. Právě kořeny obou kultur byly inspirativním pojítkem. Umělci z Indie doplnili svými rytmy české lidové písně a nejstarší hudební památky, které Milli zaranžovala ve vícehlasech pro loop station a perkuse. Plynule tak navázala na svůj originální projekt „Mým kořenům“.

„Indie mě nadchla. Bengálskou kulturu, nové přátele i fanoušky jsem si zamilovala a naše spolupráce byla přirozená a příjemná. Indové mě mile překvapili svým zodpovědným přístupem plným respektu. Spolupracovala jsem s muslimskými umělci Patachitra v Pingle, kde jsme za zpěvu tvořili svitkovou malbu z přírodních barev. Hudební tvorba s muzikanty Bengálska mne velmi inspirovala. Jsem vděčná, že cesta proběhla v intenzivní tvůrčí atmosféře, přátelském duchu, zdraví a vzájemné úctě. Naučila jsem se několik slov v bengálštině, a barvy i rytmy této kultury mi ještě teď dodávají energii,“ říká Janatková.

Autorka nyní zpracovává materiál z cesty i osobní deník. Plánuje vytvořit videoklip, píseň a filmový dokument, který se bude dotýkat právě sociálně kulturních zážitků…

Milli Janatková uspěla na turné v Indii

Připomínáme, že výše zmíněný projekt „Mým kořenům“ přinesl Janatkové vskutku mezinárodní úspěch. Například za píseň „Mateřské kouzlo“ získala prestižní americké ocenění The Independent Music Awards.

A před několika dny se objevil nový klip:

Milli Janatková Quartet - Marching With the River (Mým kořenům / To My Roots) - Official