SAXOFONISTA ANDY SCHOFIELD VYDÁVÁ U ANIMAL MUSIC ALBUM VĚNOVANÉ KLAVÍRISTOVI JOHNU TAYLOROVI

SAXOFONISTA ANDY SCHOFIELD VYDÁVÁ U ANIMAL MUSIC ALBUM VĚNOVANÉ KLAVÍRISTOVI JOHNU TAYLOROVI

SAXOFONISTA ANDY SCHOFIELD VYDÁVÁ U ANIMAL MUSIC ALBUM VĚNOVANÉ KLAVÍRISTOVI JOHNU TAYLOROVIBritský saxofonista a skladatel ANDY SCHOFIELD žije a pracuje již od roku 2013 v Praze. Pochází z Manchesteru a na anglické jazzové scéně dlouhá léta působil, spolupracoval s Creative Jazz Orchestra nebo osobnostmi jako jsou Kenny Wheeler, Bill Frisell, Peter Erskine, Vince Mendoza nebo John Taylor.

Posledně jmenovanému věnoval svou skladbu – sedmivětou SUITE FOR JT, kterou vytvořil na objednávku jazzového festivalu v Manchesteru, kde byla poprvé provedena v roce 2005, klavírní part hrál sám John Taylor. O třináct let později pořídil Andy Schofield studiovou nahrávku této své vynikající skladby pro ANIMAL MUSIC, a to ve spolupráci se špičkou české jazzové scény – na saxofony hrají vedle autora MARCEL BÁRTA, PETR KALFUS a SUZANNE HIGGINS, na trubku OSKAR TÖRÖK, na trombón RICHARD ŠANDA, na klavír VOJTĚCH PROCHÁZKA, na kontrabas JIŘÍ SLAVÍK a na bicí DANO ŠOLTIS. Nahrávka vznikla ve studiu Sono Records ve spolupráci s mistry zvuku Milanem Cimfem, Adamem Karlíkem a Pavlem Karlíkem. Album SUITE FOR JT je vydáno v rámci Animal Music Edice 2018 podpořené grantem hlavního města Prahy a jde o první spolupráci Animal Music s tímto vynikajícím umělcem. Obal je dílem Andrey Vacovské ze Studia Najbrt, ve spolupráci s fotografem Martinem Trenklerem. Album je ve fyzické i digitální distribuci společnosti SUPRAPHON a je k dispozici i v e-shopu na stránkách vydavatelství www.animalmusic.cz – v podobě CD i digitálně.

ANDY SCHOFIELD (*1966), saxofonista, skladatel a aranžér, pochází z britského Manchesteru. V letech 2009-2013 žil v Berlíně, nyní žije a působí v Praze. Řadu let byl aktivní na britské hudební scéně, byl dlouholetým členem Creative Jazz Orchestra a spolupracoval s osobnostmi jako jsou Kenny Wheeler, Bill Frisell, Peter Erskine, John Taylor, Anthony Braxton, Mike Gibbs nebo Vince Mendoza. V roce 2005 vytvořil na objednávku Jazzového Festivalu v Manchesteru skladbu “Suite for JT”, věnovanou klavíristovi Johnu Taylorovi, který účinkoval při jejím prvním uvedení. V roce 2008 vydal Schofield album “Another Place” natočené ve spolupráci s klavíristou Lesem Chisnallem. Andy Schofield působil jako první saxofonista v Northern Underground Orchestra Tima Garlanda, v Creative Jazz Orchestra (v bigbandových projektech Mika Gibbse, Vince Mendozy a Kennyho Wheelera), v big bandu Johna Taylora a nyní je členem Big Bandu Českého rozhlasu. V sezóně 2011/12 byl Andy Schofield sólistou na turné George Michaela “Symphonica”, účinkuje též na souvisejícím albu (2014). Jako aranžér pracoval Andy Schofield například pro BBC Big Band, Ronnie Scott’s Club Jazz Orchestra a Bulgarian Radio Big Band. Je též spoluzakladatelem v Praze působícího Jazz Dock Orchestra.