Jazzová soutěž pro české a rakouské talenty jde do finále

Jazzová soutěž pro české a rakouské talenty jde do finále

Jazzová soutěž pro české a rakouské talenty jde do fináleBrno, 26. 11. 2018 – Jazzové festivaly JazzFestBrno a Poysdorf Jazz & Wine hledají hudební talenty v soutěži Central European Jazz Competition. Pro vítěze se účast v soutěži může snadno proměnit v přelomový okamžik jejich hudební dráhy. Mezi hlavními cenami jsou totiž kromě zajímavé finanční odměny také koučování od vybraného profesionála a především vlastní koncert na obou zmíněných festivalech. Role porotců se zhostili zkušení skladatelé a hudebníci – basista a multiinstrumentalista Jiří Slavík, pianista Milan Svoboda, saxofonisté Luboš Soukup a Bernhard Wiesinger a dramaturg Peter Polansky. Porota vybrala na základě nahrávek a dalších podkladů z 24 přihlášených kapel šestici, která se 1. prosince utká o vítězství ve finálovém kole v brněnském klubu Alterna.

V rámci finálového kola se kapely představí v půlhodinových blocích od 13:30 do 18:00. Hodnotit je bude jak porota, která udělí hlavní a národní cenu, tak diváci.

„Zatímco kapelám soutěž přináší šanci posunout se ve své kariéře, fanouškům zase poskytne jedinečnou příležitost vidět na jednom místě v jeden okamžik perspektivní mladé muzikanty z nastupující jazzové generace a prostřednictvím hlasování o ceně diváků zasáhnout do výsledků soutěže,“ říká umělecký ředitel JazzFestu Brno Vilém Spilka.

Oceněné kapely se představí v rámci koncertu vítězů od 20:00. Vstup na soutěžní odpoledne, na večerní koncert vítězů i na jam session v Music Labu, který začne ve 22:00, je zdarma. Podrobnosti o soutěži najdete na webu jazzcompetition.cz.

Soutěže se mohly zdarma zúčastnit jazzové kapely libovolného obsazení, v nichž má většina členů věk do 35 let. Kapelník musí být české nebo rakouské národnosti a většina členů musí být české nebo rakouské národnosti, popřípadě musí mít dlouhodobý přechodný pobyt buď v České republice nebo v Rakousku.

Přeshraniční česko-rakouský projekt s názvem Central European Jazz Competition je podpořený z programu Interreg V-A Rakousko-Česká republika.

PROFILY FINALISTŮ

The Abs (CZ) – začátek vystoupení ve 13:45

Ke zrodu kapely The Abs došlo na půdě brněnské JAMU, a to 18. 10. 2016 v 9:36, kdy poprvé veřejně vystoupila v rámci interpretačního semináře. K inspiračním vlivům The Abs patří country, Delta blues, avantgardní směry druhé poloviny dvacátého století a hudba afrického kontinentu. Obsazení: Vít Beneš – kytara, Michal Šelep – kontrabas, Adam Sikora – bubny, činely, juju seed rattle.

Pavel Zlámal & PQ (CZ) – začátek vystoupení ve 14:30

Čerstvá formace hudebníků vyvřelá z Janáčkovy akademie múzických umění v Brně a švýcarského Jazz Campus Basel. Autorský repertoár citlivý, přímočarý i zlobivý, interpretace jemná, energická i nekompromisní. Odráží tak nejen důkladnou hudební erudici a hluboké osobní zaujetí hráčů, ale též oddanost hudbě jakožto vyššímu živlu. Obsazení: Pavel Zlámal – saxofon, Martin Konvička – piano, Juraj Valenčík – kontrabas, Václav Pálka – bicí

Soundscapes Trio (CZ) – začátek vystoupení v 15:15

Studentský projekt jedné z nejmladších osobností na české scéně – 18-letého pianisty Daniela Bulatkina. Projekt vznikl za účelem jeho složení přijímacích zkoušek na pražskou HAMU. U tria lze rozpoznat jak úctu k tradičnějším konceptům triového formátu, tak i hledání vlastního zvuku. Chemie mezi hráči umožňuje tvorbu vlastních zvukomaleb – odtud název tělesa. Trio interpretuje jazzové standardy, které přetváří dle svého estetického cítění, ale také autorské skladby členů, kterými jsou vedle Bulatkina bubeník Petr Nohavica a kontrabasista Max Makagonov.

Purple is the Color (AT/CZ) – začátek vystoupení v 16:00

Kapela založena rakouským pianistou Simonem Raabem (28 let) funguje již téměř tři roky. Vedle rakouského kapelníka zde působí tři Češi – saxofonista Štěpán Flagar (23 let), kontrabasista Martin Kocián (24 let) a bubeník Michał Wierzgoń (23 let). Kapela vydala své debutové album UNMASKED na podzim roku 2017. Prezentovala jej na své evropské Release Tour (téměř dvacet koncertů v pěti evropských zemích). Od té doby se kapela intenzivně snaží dostat do povědomí nejen vídeňské ale i evropské jazzové scény.

Znap (AT) – začátek vystoupení v 16:45

Soubor založený v roce 2017 složený ze tří mladých muzikantů kolektivně zkoumá neprobádané zvukové krajiny, a ve své hudbě nechává prostor pro energické interakce i improvizaci. Jazz je výchozí platformou, na které band staví svůj stylisticky neomezený osvěžující sound. Obsazení: Gregor Aufmesser – kontrabas, Lukas Aichinger –bicí, Leonhard Skorupa – saxofon, klarinet

Sketchbook Quartet (AT) – začátek vystoupení v 17:30

Leonhard Skorupa hledá se svým Sketchbook Quartet, který založil v roce 2014, čerstvý nezaměnitelný zvuk a ve svých kompozicích se nevyhýbá nejrůznějším vlivům. Výsledkem je eklektický postmoderní jazz s rockovými prvky. Mladá kapela má na svém kontě dvě alba, Ottos Mops a nedávno vydané When Was The Last Time Vol 1. Obsazení: Leonhard Skorupa – saxofon, klarinet, klávesy, samply, Andreas Tausch – kytara, Daniel Moser – basklarinet, FX Konstantin Kräutler – bicí