R.I.P. Roy Hargrove – 49

R.I.P. Roy Hargrove – 49

R.I.P. Roy Hargrove – 49V pátek 2. listopadu zemřel ve věku pouhých 49 let (narozeniny oslavil nedávno – 16.října) americký trumpetista ROY HARGROVE. Podlehl infarktu…

Pro jazz jej objevil Wynton Marsalis, když byl ještě na střední škole. Posléze studoval na Berklee College of Music v Bostonu, pak se přestěhoval do New Yorku. Zde ho angažoval do své kapely slovutný saxofonista Bobby Watson.

V roce 1990 vydal první album pod svým jménem („Diamond In the Rough“ na značce RCA). O tři roky poději premiéroval jeho rozměrnou skladbu „The Love Suite: In Mahagony“ Lincoln Center Jazz Orchestra.

V roce 1994 začal nahrávat pro prestižní label Verve. A hned se uvedl majstrštykem „With the Tenors of Our Time“, a to s takovými hvězdami tenorsaxu, jako Joe Henderson, Stanley Turrentine, Johnny Griffin, Joshua Redman a Branford Marsalis.

O rok později spatřilo světlo světa další výtečné album – „Family“. Přiznám se, že tento opus mám nejraději; natočil jej se saxofonistou Ronem Blakem, pianistou Stephenem Scottem, kontrabasistou Rodneyem Whitakerem a bubeníkem Gregorym Hutchinsonem, přičemž zde nechybějí hostující Wynton Marsalis, David Newman, John Hicks, Christian McBride, Jimmy Cobb a další. V tom samém roce si vystřihl triovou nahrávku „Parker´s Mood“ (s Christianem McBridem a Stephenem Scottem).

V roce 1997 jeho album „Habana“ získalo Latin Jazz Grammy, další Grammy za Nejlepší jazzové instrumentální album roku dostala deska „Directions In Music: Live at Massey Hall“ v roce 2002; sekundovali mu zde Herbie Hancock a Michael Brecker. Hargrove byl také kapelníkem progresivní kapely The RH Factor, jež kombinovala jazz s funkem, hip-hopem, soulem a gospelem.

Podílel se též na slavném albu „Voodoo“ soulového zpěváka D´Angela, stejně tak hrál hudbu Louise Armstronga či spolupracoval s Macy Gray, The Soultronics, Nilsem Rodgersem, Shirley Horn, rapperem Commonem (album „Like Water for Chocolate“ 2000) a v roce 2002 účinkoval na desce „Worldwide Underground“ zpěvačky Erykah Badu…

Natočil celkem 21 alb jako lídr (posledním titulem byl „Emergency“ dokonce s jeho bigbandem z roku 2009), v roli sidemana se jeho trubka a křídlovka skvěly na rovné padesátce! Poslední položkou byla loňská deska Johnnyho O´Neala „In The Moment“.

Jazzový svět je z nečekaného Hargrovova odchodu v šoku…

Roy Hargrove - The Joint

Roy Hargrove Quintet 'Top Of My Head' | Live Studio Session