Hudební výlet do Afriky

Hudební výlet do Afriky

Koncertní řada Jazz Meets World láká na výpravy za dalšími hudebními zajímavostmi. Do horkého světa pouštního blues zve virtuóz Harouna Samake, který s kapelou zahraje 31. 10. v pražském Futurum Music Baru.

Harouna Samake, strunný mistr Salifa Keity

O mimořádných kvalitách Harouny Samakeho svědčí už jeho dřívější zaměstnavatel. Hráč na malijskou „harfičku“ kamale ngoni, kytarista a také zpěvák strávil téměř dvě dekády po boku legendárního Salifa Keity, který opakovaně rozjásal davy i u nás na Colours Of Ostrava. Nyní nastal čas, aby se Harouna osamostatnil.

Osudy Harouny Samakeho (*1974) patří k těm málem románovým. Možnost chodit do školy mu rodina odepřela, protože některých dětí bylo prostě třeba k práci na poli. Malému Harounovi to ovšem vadilo pramálo. Talentovaný chlapec se alespoň v chvílích odpočinku mohl věnovat zdokonalování ve hře na kamale ngoni, kterou si v osmi letech sám postavil za pomoci starších hudebníků z vesnice.

Dodejme ještě, že kamale ngoni v západní Africe nazývají „harfou mladých mužů“ a je vlastně jednodušší a menší příbuznou „královského nástroje“ kory. Právě Harouna ovšem patří k mistrům, kteří dokázali bohaté výrazové možnosti a „dospělost“ kamale ngoni.

Dětská léta hudebníkova života se hemží legendami o antilopích kůžích, věnovaných na konstrukci nástroje, a cenných radách griotů, bardů a lidových kronikářů. Ale ani v pozdějším věku neměl hudebník o podobná, málem pohádková setkání nouzi. Když hrál na malijském Festival sur le Dessert, Festivalu v poušti, ocenila jeho talent slavná kytaristka a zpěvačka Bonnie Raitt. K darům kůží tehdy přibyl dar první kytary.

HAROUNA SAMAKE 'Try Voice'

Harouna poté doprovázel nejen celou řadu významných západoafrických hudebníků. Nadšení pro maliského génia sdílel i uznávaný americký bendžista Béla Fleck a pozval Harounu na svoje album Throw Down Your Heart – Tales From The Acoustic Planet Vol. 3, Africa Sessions (2009).

Věhlas malijského muzikanta postupně rostl natolik, že si loni mohl dovolit vydat v mezinárodní distribuci první samostatné album Kamale Blues. Právě jeho repertoár představí na pražském koncertě, mimo jiné za podpory manželky Assetou Diakite, jejíž hlas popisuje kritika jako „prostě andělský“ a „svojí jemností dokonale kontrastující s občasnou pěveckou syrovostí Harounovou“.