V pardubickém Divadle29 propuknou 1.listopadu zvukové orgie

V pardubickém Divadle29 propuknou 1.listopadu zvukové orgie

Divadlo29 v Pardubicích slibuje na první listopadový den noc dobrodružné hudby; respektive večer, neboť dění započne ve 20.00. Zavítá sem totiž mezinárodní improvizační trio Hodgkinson / Jørgens / Klapper! Předskokanem jim bude Petr Válek aka Der Marebrechst z Jeseníků…

Ve čtvrtek 1.listopadu tedy nejdříve vystoupí jesenický výtvarník a hlukový experimentátor DER MAREBRECHST se svými podomácku vyrobenými elektronickými ruchadly. Vystupuje sporadicky, neboť svoje zvukové ataky hlavně zveřejňuje na internetu. Proto byste si ho neměli nechat ujít.

Stonásobně to pak platí pro trojlístek HODGKINSON / JøRGENS / KLAPPER. Tato jména nesou vskutku výjimečné osobnosti hudební avantgardy. Tim Hodgkinson je skladatel, saxofonista, klarinetista, hráč na klávesové nástroje a preparovanou havajskou kytaru. Proslavil se především jako jeden z klíčových členů (druhým byl Fred Frith) zásadní britské experimentální rockové skupiny Henry Cow (1968-78). Poté založil kapelu The Work, od roku 1996 je členem K-Space. Zhusta ale pracuje sólově, věnuje se volné improvizaci a komponuje soudobou vážnou hudbu. Český rodák Martin Klapper žije od roku 1984 v Kodani. Ve svých hudebních projektech využívá nejčastěji netradiční zdroje zvuku, jako jsou mechanické hračky, dětské nástroje, diktafony, elektrické spotřebiče apod. v kombinaci s vlastnoručně vyrobenými amplifikovanými objekty, jež se skládají často ze šrotu a odpadu z domácností. Spolupracoval s mnoha osobnostmi světové improvizační hudby, včetně Dereka Baileye, Johna Butchera, Thomase Lehna a Evana Parkera. Již více než 40 let působí na dánské experimentální scéně Peter Ole Jørgens. Hraje zejména na bicí, doplněné o vlastnoruční nástroje a zvukové skulptury. Jeho hry plné fantazie využívali třeba Peter Brötzmann či David Thomas (z kapely Pere Ubu).

Čeká nás pravděpodobně nářez roku!