Blíží se pestrý a kvalitativně i žánrově vyrovnaný Jazz Goes To Town 2018
akosh-s-new-unit-original-101411

Blíží se pestrý a kvalitativně i žánrově vyrovnaný Jazz Goes To Town 2018

V termínu od 9. do 13.října se v Hradci Králové uskuteční již 24.ročník mezinárodního hudebního festivalu JAZZ GOES TO TOWN. Nabídne vystoupení více než dvaceti umělců a souborů jak z České republiky, tak z Polska, Litvy, Dánska, Maďarska, Švýcarska, Švédska, Nizozemí, Portugalska a Spojených států. Koncerty proběhnou v prostorách kina Bio Central, Studia Beseda, Studia Divadla Drak, kavárny Kraft, restaurace Černý kůň a Riegrova náměstí (před budovou Hlavního nádraží). Jazz bude tedy znít opravdu v celém centru města, v jeho srdci…

25.září nás, novináře, seznámili s letošním ročníkem na tiskové konferenci v kavárně Kraft ředitelka festivalu Barbora Hodonická (Holanová) a dramaturg Zdeněk Závodný. Rok 2018 přináší do festivalu několik ozvláštnění a jedinečností. Hlavním tahákem budou bezesporu bigbandy a velká uskupení. Jeden z nejlepších skandinávských těles, Norrbotten Big Band, se spojí se švýcarským triem Vein, aby v projektu „Symphonic Bop“ prezentovali fúzi moderního jazzu a klasické hudby, včetně díla Maurice Ravela. Další lahůdkou budiž spojení pražského alternativního rockového tria Strom stínu a čtrnáctičlenného Bucinatores Orchestra, které navíc posílí Mikoláš Chadima. A zcela exkluzivně, jen pro královéhradecký festival, vznikne jedenáctičlenný ansámbl Spinifex Maximus. Jde o amsterodamskou úderku Spinifex, jež hraje originální mix avantgardního jazzu, metalu a hardcore (představí se též na samostatném koncertě s projektem Soufifex, kombinující súfijskou tradiční hudbu s výrazivem jazzové avantgardy), která se jen pro jeden jediný večer obklopí českou dechovou sekcí; tu sestavil a povede Michal Wróblewski a najdeme zde třeba trumpetistu Didrika Ingvaldsena (Nocz), klasického tubistu Jiřího Genrta či saxofonistu Marcela Bártu.

Vůbec poprvé festival přivede na česká pódia mezinárodní kvarteto Knknighgh, jež vede americký trumpetista Nate Wooley, jeden z nejinovativnějších muzikantů současnosti. Kapela mísí tradiční jazz, free-jazz, noise i soudobou vážnou hudbu do zcela nového soundu. Českou premiéru odehraje také maďarské kvarteto Akosh S. (new)Unit saxofonisty a skladatele Ákoshe Szelevényie. Ten ve dvaceti emigroval do Francie a nasál zde free-jazz a volnou improvizaci. Jeho soubor k těmto inspiracím přidává komponované hudební struktury a maďarský folklór.

Další novotou je open-air koncert před budovou Hlavního nádraží, jehož protagonistou bude dvaadvacetihlavý jazz-funkový bigband KYZ Orchestra, sestavený ze zkušených muzikantů z Královéhradecka a Pardubicka.

Na jediném letošním koncertě u nás se v Hradci Králové představí duo litevského saxofonisty Liudase Mockünase a dánského perkusisty Christiana Winfelda; můžeme se těšit na strhující oslavu volné improvizace. Vystoupí též česko-polské sexteto trumpetistky a skladatelky Štěpánky Balcarové a výtečné zpěvačky Malgorzaty Hutek. Jazzové fandy čeká také americko-polské kvarteto Mike Parker´s Meta, mladý polský soubor Weezdob Collective, kvarteto s podivným názvem Josef Kolo 7Tet (skrývající elitu českého jazzu – Petra Kalfuse, Marcela Bártu, Rastislava Uhríka, Dano Šoltise) a trio Jiřího Slavíka, Martina Nováka a Davida Dorůžky, které vloni (ještě pod názvem David Dorůžka Trio) vydalo vynikající album „Autumn Tales“. V restauraci Černý kůň zahraje litomyšlská kapela Lucky Joke, která festival svým najazzlým R´n´B v podstatě otevře…

Je dobré se zmínit též o ustálené grafické tváři festivalu, za což patří dík Davidu Rambouskovi.

Jinak veškeré informace o festivalu Jazz Goes To Town najdete na stránkách http://www.jgtt.cz/. Samozřejmě lze již nyní zakoupit vstupenky ve zvýhodněném předprodeji, a to zde.