Polish Jazzbit - setkání polských a českých hudebníků

Polish Jazzbit – setkání polských a českých hudebníků

Polish Jazzbit - setkání polských a českých hudebníkůIkona jazzové avantgardy v Polsku, vynikající saxofonista – Mikołaj Trzaska a jedna z nejdůležitějších postav pražské experimentální scény – Petr Vrba, už 12. září v Praze zahrají společný koncert v rámcí turné “Polish Jazz 1918 – 2018”. Na scéně vystoupí také nevýznamnější polští jazzoví experimentátoři – Młynarski Masecki Jazz Band i IRCHA Clarinet Trio. Je to první takový projekt v Evropě.

Polský jazz neexistuje bez Mikołaje Trzasky, který je zván saxofonovým chuligánem. Je zakladatelem kultovní polské kapely “Miłość” a jedním z nejdůležitějších zástupců polské improvizační scény. Vystoupí společně s Petrem Vrbou – známý svými excentrickými hudebními experimenty, k nimž používá nejen trubky, klarinety nebo vibrující reproduktory, ale také např. nože na vejce. Hudebníci na domácích scénách jsou rozpoznávaní jako ti, kteří nepřetrženě hledají a angažují se mnoha projektech s ceněnými v zahraničí improvizátory. Trzaska založil klarinetové trio IRCHA, které bude možné uvidět na scéně klubu Jazz Dock v Praze. Kromě Mikołaje Trzasky kapelu tvoří jedni z nejzajímavějších polských improvizátorů: Paweł Szamburski i Michał Górczyński.

Za nejnadanější zástupce své generace jsou uznáváni také Marcin Masecki i Jan Emil Młynarski. Dělají právě to, co bylo zakázáno na hudební škole. Vzdorní, ohromně nadaní, působící na hranici mnoha hudebních žánrů – Młynarski Masecki Jazz Band je dnes jednou z nejznámějších polských jazzových skupin. Umělci čerpají inspiraci z předválečného jazzů. Takové kompozice se večer poslouchaly v zakouřených klubech dávné Varšavy. Hudebníci si kompenzují ztracené šance celé generace polských umělců, kteří během prosperity jazzu museli bojovat a emigrovat. V roce 2018 Młynarski Masecki Jazz Band za desku “Noc w Wielkim Mieście” obdržel významnou cenu v oblasti kultury – Cenu Gazety Wyborczé (Nagroda Gazety Wyborczej).

Klíčovým elementem projektu Polish Jazz 1918 – 2018 je stvoření platformy pro setkání s lidmi, kteří tvoří kulturní život ve městech, které turné zahrnuje. Už 11. září se bude konat networkingové setkání, během něhož organizátoři, kulturní aktivisté, hudebníci, novináři a milovníci hudby mimo hranice budou mít možnost hovořit, vyměnit si zkušenosti a nápady na spolupráci. Vstup na setkání je zdarma.

Polish Jazz 1918 – 2018 je jak koncertní turné nejzajímavějších polských hudebníků mladé generace, tak i mezinárodní projekty improvizované hudby a setkání s lidmi kultury. Młynarski Masecki Jazz Band, IRCHA Clarinet Trio a Wacław Zimpel vystoupí v Praze, Bratislavě a Budapešti. V každém městě hudebníci budou spolupracovat s ceněnými místními improvizátory. V nezávislých kulturních střediscích se budou konat networkingová setkání, jimž se zúčastní propagátoři kultury, kteří mají zájem o výměnu zkušeností a spolupraci.

Událost se bude konat v rámci Týdne polsko-české výměny sPOLeCZně organizovaného Polským institutem v Praze a v rámci cyklu Jazzbit organizovaného Nerudným fest.cz. Projekt “Polish Jazz 1918 – 2018” je realizován Centrem pro uměleckou aktivitu ve Wroclawi “Firlej” díky podpoře polského Ministerstva kultury a národního dědictví.

11.09.2018, 12:00 Networking meeting, Punctum (Krásova 803/27, Praha 3-Žižkov)
12.09.2018 20:00 Młynarski Masecki Jazz Band | IRCHA Clarinet Trio | Mikołaj Trzaska (PL) & Petr Vrba (CZ), Jazz Dock (Janáčkovo nábřeží 2, Praha 5)